A minorita rendház felújított épületét látogatta meg Csák János, Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere, aki egyben zöld utat is adott az épületben létesítendő képzési központ elindulásához, biztosítva a helyieket támogatásáról. A minorita rendház rendbetételét a magyar kormány támogatta, az építkezés Böjte Csaba atya közbenjárásával, valamint Fejér László Ödön szenátor és Bokor Tibor polgármester közös munkája révén valósulhatott meg.

 

Több ízben találkoztak már szakemberek a kézdivásárhelyi minorita rendház rendeltetésének meghatározása érdekében, a legkomolyabb felajánlás, valamint konkrét előrelépés 2022 szeptemberében született, amikor Mayer Gyula, a Veszprémi SZC „SÉF” Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola alapítója megerősítette egy turisztikai és vendéglátóipari szakképzés beindításának lehetőségét. 2023 márciusában kiderült, hogy a kezdeményezés sikeres volt: ősztől már kezdődhet az oktatás.

 

A döntés apropóján ezúttal Csák János miniszter is Kézdivásárhelyre látogatott, ahol Bokor Tibor polgármester és Fejér László Ödön szenátor látta vendégül, majd egy zártkörű beszélgetés keretében, Böjte Csaba atya és Pölöskei Gáborné, a kulturális minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, valamint szakemberek, partnerek és támogatók jelenlétében tárgyaltak a konkrét lépésekről. Mint elhangzott: nyáron a szakképzésben résztvevő oktatók felkészítése zajlik, amelyben a Mátészalkai Szakképzési Centrum mint partnerintézmény segít – ezt Rostás János Tibor, az intézmény kancellárja erősítette meg.

 

A találkozón Bokor Tibor polgármester felidézte az időket, amikor a Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatójaként, naponta látva az épületet, időről időre megjegyezte, hogy rohamosan megy tönkre, nem is bízva abban, hogy évekkel később először a felújításáról, majd pedig a benépesítéséről tárgyalhat immár a város polgármestereként, valamint olyan emberként, akinek az oktatás a szívügye. „Szerencsénk volt – ez a legjobb kifejezés erre. Annak végképp örülök, hogy oktatásban gondolkodunk, mert ez több szempontból fontos: egyrészt valamiképp betölti azt az űrt, amelyet a turizmusban dolgozó szakemberhiány okoz térségünkben, másrészt továbbfejlődési és -képzési lehetőséget biztosít a fiatalok számára, amely – bízom benne – azt eredményezi majd, hogy ide jöjjenek és/vagy itthon maradjanak” – emelte ki Kézdivásárhely polgármestere.

 

Csák János miniszter is nagyon bizakodó volt a képzés sikerét illetően, kiemelve: a magyar kormánynak az a dolga, hogy bizonyos ügyekre rávilágítson. „Csaba testvér példamutató lehet sok vezető számára, mert ő megmutatja, hogy hol lehetne még dolgunk. Mindenhol nem tudunk ott lenni, ezért kellenek az ilyen emberek.”

 

Böjte Csaba testvér a kezdeti elképzelést emelte ki, mondván, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által leadott pályázatban is úgy fogalmaztak, hogy szakoktatásra alkalmas épületté szeretnék alakítani a minorita rendházat, ezért hagyták meg szinte eredeti állapotában az épület belső, nagy tereit. „Ha optimisták nem is voltunk mindig, tudatos építkezés zajlott” – hangsúlyozta Csaba testvér.

 

A találkozónak egy másik apropója is volt: a minorita rendházhoz tartozó másik szárnyat is szeretnék felújítani, amelyben konyha és tankonyha kapna helyet, az emeleten pedig szobákat alakítanának ki, ezeket a képzők, az oktatók vagy a diákok vehetnék igénybe. Az említett szárnyban jelenleg szociális étkezde működik. A felújítás terveit Márton Ildikó építész, műemlék szakmérnök mutatta be, aki Gál Zoltán kézdivásárhelyi építészmérnökkel közösen álmodta meg az épület új külsejét és belsejét.

 

A zártkörű találkozót sajtótájékoztató követte, melyen Csák János miniszter úgy fogalmazott: nem csak a barátság hozta ide. „Konkrét, közös dolgaink is vannak. A magyar, a román és az egész közép-európai gazdaság egyik kulcskérdése, hogy lesz-e elég jól képzett szakemberünk, akik képesek a folyamatosan változó technológiák használatával is megteremteni a gazdasági növekedést ebben a régióban. A szakképzési centrum, amit a veszprémi és mátészalkai kollégáink segítenek felállítani, azt a célt szolgálja, hogy itt, Székelyföldön, azokban a szakmákban, ahol megvannak a hagyományok, a kompetencia és a vállalkozások, próbáljunk meg minél több fiatalt a szakképzőbe bevonzani.”

 

Bokor Tibor polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta: az épület megmentése égető probléma volt, de szinte a megmentéssel egyidőben fogalmazódott meg az igény, hogy élettel is meg kell tölteni. „Annak örülök a legjobban, hogy ez ma hivatalosan is elindul, és bízom benne, hogy miniszter úrral szeptemberben a megnyitót együtt tarthatjuk majd” – summázott az elöljáró.

 

Fejér László Ödön szenátor Böjte atyának, a magyar kormánynak, valamint valamennyi támogatónak megköszönte, hogy mellé álltak, és tízéves álmot sikerült beteljesíteni.

 

Az érdeklődők részére a kezdiszakkepzes@gmail.com e-mail cím áll rendelkezésre, itt minden információt meg lehet szerezni az induló képzésekkel kapcsolatban.


2023. május 4.