A magyar királyi (brassói) 24-es honvéd gyalogezred első világháborús történetét bemutató három nyelvű szabadtéri kiállítás nyílik Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron szobor mögött 2019. október 25-én, pénteken 17 órától. A panókiállítást követően, 17.30-tól az Incze László Céhtörténeti Múzeumban mutatják be Az ojtozi csata 1917–2017 című tanulmánykötetet. A megnyitón köszöntőt mond Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere.

 

Az 24-es gyalogezred állományát tekintve nemzetiségi leképeződése is volt egyben a korabeli Erdélynek, hiszen hadkiegészítési körzete Háromszékre és Barcaságra épült. Az ezred nagyobb részét magyar állományú legénység tette ki, de jelentős volt a román és a szász ajkúak létszáma is. A vezénylési nyelv a magyar volt, de szolgálati nyelvként a tiszteknek előírták, hogy sajátítsák el a román illetve a német nyelvtudást is. Az ezred kivette a részét az első világháború borzalmaiból, előbb Galíciában, később az olasz fronton is harcolt. A Rétyi Nyírben 1941-ben felállított, majd 2010 óta ismét álló honvédszobort szintén a brassói 24-es honvéd gyalogezred emlékére állították.

 

A kiállítást eredetileg 2018. november 14-én mutatták be Sepsiszentgyörgy főterén. A magyar, román és angol nyelvű kiállítás a Székely Nemzeti Múzeum és Kovászna Megye Tanácsának közreműködésével valósult meg, Nagy József hadtörténész, Tóth-Bartos András, Nagy Zoltán, Magyarosi Sándor, Eugen Mirel, Musát Arnold, Éltes Barna és Hegyeli Attila szakmai hozzájárulásával.

 

A kiállítás 2019. november 25-ig tekinthető meg Kézdivásárhely főterén.

 

KÖNYVBEMUTATÓ

 

A kiállítást követően, 17.30-tól bemutatják a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „Az ojtozi csata 1917–2017” című tanulmánykötet. A könyvet bemutatja Nagy Szabolcs, levéltáros, igazgatóhelyettes, a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa. Előadást tart Gottfried Barna, főlevéltáros, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár munkatársa. Közreműködik a Szentivánlaborfalvi Szent István Dalkör.

 

Köszöntőt mond:

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke

Lukács Bence Ákos, vezető konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

 


2019. október 23.