A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében szeptember 19–25. között rendezendő Háromszéki Turisztikai Napok keretében szeptember 24-én, szombaton a céhes városban tartják az Aquarius – a borvíz ünnepe 10. kiadását. A részletekről Fazakas-Csoma Szidóniával, a Kovászna Megye Turizmusa Egyesület munkatársával beszélgettünk.

 

A Kovászna megyét átfogó Háromszéki Turisztikai Napok rendezvénysorozat célja népszerűsíteni a térség turisztikai látványosságait, épített örökségét és természeti adottságait a helyi civil szervezetek, intézmények és szakmai egyesületek bevonásával. Ennek részeként idén tizedik alkalommal rendezik meg a 2007-ben útjára indított Aquarius – a borvíz ünnepét.

 

– Az Aquariust azzal a céllal indítottuk útjára Mikóújfaluban, hogy egy helyre gyűjtsük a Háromszéken található, fogyasztható palackozott és palackozatlan borvizeket. Az évek során a rendezvény egész Székelyföldre kiterjedt. Volt alkalom, amikor népi feredők közelében tartottuk meg, ezzel az iható ásványvizeink népszerűsítése mellett a népi feredőinkre is fel tudtuk hívni a figyelmet – fejtette ki Fazakas-Csoma Szidónia.

 

Közben bővült a turisztikai kínálat, létrehozták a Borvizek Útja Központokat, amelyek úgyszintén bemutatásra kerülnek: a települések, illetve az intézmények az Aquariuson népszerűsítik a „portékájukat”, azaz ásványvizeiket, mofettáikat. Lesz borvízkóstolás, ami a borkóstoláshoz hasonlítható: több tíz forrás vizét lehet majd megízlelni, és megválasztják a „tündérek borát”, a legjobb palackozatlan borvizet. Az esemény része lesz a palacsintasütő-verseny, hiszen köztudott, hogy a palacsintatésztát borvízzel hígítjuk, csapatok jelentkezését a 0746.110.766-os telefonszámon várják. Emellett ingyen elvihető lesz az Aquarius hivatalos lapja sok érdekes információval Kézdivásárhelyről és a város híres szülöttjéről, Bányai János geológusról, régi fürdőkultúrához kapcsolódó írással tarkítva. Az idei helyszínválasztással kapcsolatban az egyesület munkatársa a következőket osztotta meg lapunkkal:

 

– Az idei, tizedik kiadás számára méltó helyszínt szerettünk volna választani, és úgy véltük, az udvarterek városa remekül megfelel a célnak. Gyerekprogramok is lesznek, várjuk tehát a családokat is, továbbá mindig odafigyeltünk, hogy a házigazda település is megmutassa értékeit, így a mazsorettek előadása színesíti majd a programot.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Daczó Barna



2016. szeptember 22.