Kézdivásárhely önkormányzata idén két-két lovast indít a Székely Vágtán, illetve a Góbé Futamon. Amint az alábbiakból kiderül, van köztük rutinos versenyző, és olyan is, aki idén először száll nyeregbe a győzelemért.

 

Berde Loránd Anci nevű lova tavaly edzés közben megsérült, emiatt az állatorvos tanácsára nem indult a futamokon, ám ez nem szegte kedvét, a két éve erre a célra vásárolt hatéves angol félvér kancával idén a céhes várost képviseli a Székely Vágtán. Lovával a tavalyi esemény óta készülnek az idei megmérettetésre, és nem rejtette véka alá, hogy célja a győzelem, „azért versenyez az ember, hogy nyerjen, és a lovammal mindent megteszünk a győzelem érdekében, ami a tarsolyba belefér”. Úgy véli, a siker titka a jó zsokéban, a rengeteg edzésben, na meg a jó lóban rejlik. Hogy ez esetükben mennyire van együtt, arról árulkodhat az a tény, hogy az elmúlt hétvégén megrendezett marosszéki vágta tizenhét versenyzője közül ők bizonyultak a legjobbnak.

 

A Székely Vágtán újoncnak számító, Nyujtódot képviselő Kiss Olivér Ugron Attila Villám nevű, tizenkét éves, tisztavérű lipicai lovával vesz részt a hétvégi futamokon. Régi vágya teljesül ezáltal, mint mondta, néhány hete a ló tulajdonosa felajánlotta számára, hogy versenyezzen Villámmal, és ő örömmel tesz eleget a felkérésnek. Mintegy három hete edzenek rendszeresen, és céljuk a tisztes helytállás. „Bár én először indulok a vágtán, a ló jól ismeri a vágtaköröket, hiszen nem először futja le a távot”.

 

Ugyancsak Nyujtódot képviseli Ugron Attila, aki tavaly Villámmal 300 méterre volt a Székely Vágta középdöntőjétől. Idén Dacossal, a két éve vásárolt lipicai félvérrel a Góbé Futam mezőnyét erősíti. Nem csak a lovas rendelkezik versenytapasztalattal, tavaly ugyanis Dacos már megmérettetett a Góbé Futamon. Ugron Attila elsődleges célja az, hogy a lovat futtassa meg a pályán. „Két hónapja edzünk, azonban a lovam két hete beteg, ezért, bár versenyképes, hétvégén vélhetően nem lesz majd legjobb formájában”. Úgy véli, a sikerhez elengedhetetlen a ló és lovas felkészültsége, különösen utóbbi taktikai hozzáértése nyomhat sokat a latban.

 

Bódi Albert ugyancsak a Góbé Futamon indul hétvégén Imánnal, a 13 éves arab telivérrel. Tavaly Narkó nevű lovával a Székely Vágta középdöntőjéből kiestek, és bár a jászberényi előfutamon elért eredményükkel jogosultak lettek volna a Nemzeti Vágtán való részvételre, időközben a lovat eladta, így nem vett részt a budapesti versenyen. Mint mondta, célja mindössze annyi, hogy jól érezze magát, ugyanis lovával eredetileg egy magyarországi nyeregszemlére készült, ahová lóháton utazott volna, ezért a jószágot kitartásra edzette. Ez sajnos meghiúsult, és benevezett a Góbé Futamra, ahol a gyorsaság a fontos, és már nem volt idő a felkészüléshez.

 

Mind a négy lovast Kézdivásárhely önkormányzata nevezi be a versenyre, emellett a lovasok és a lovak felkészülését is támogatja. Kézdivásárhely legjobb eredménye a Székely Vágtán eddig egy második helyezés volt. A Székely Vágtát a hétvégén rendezik az Óriáspince-tetőn, a tét a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás.

 

Daczó Barna


2016. július 6.