ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

 

A szociális segély és a családi pótlék nem feltételei egymásnak és nem is zárják ki egymást. Ugyanez vonatkozik a szociális kantin szolgáltatására és a családi pótlékra, tehát igényelhető mindkettő külön-külön és együtt is.

Azonban, a szociális segély és a szociális kantin szolgáltatása közül választani kell, csak egyik igényelhető, ugyanis a kantin a szociális segély természetben nyújtott formája (pénzösszeg helyett élelmiszer).

Mindhárom segélyezési formánál kizáró ok, ha a kérvényező egyedülálló személy/család/azonos lakcímen együtt lakó személyek tulajdonában van:

– Bankbetét

– Lakhelyen kívül másik lakás/ingatlan

– Beltelek: 1000 m2-nél több városban, 2000 m2-nél több falun

– 10 évnél fiatalabb személygépkocsi

– Egynél több gépjármű (típustól és gyártási évtől függetlenül)

– Haszonjármű

 

A segélyek jövedelemfüggőek, a jövedelem megállapításánál nem vesszük figyelembe a gyermekpénzt, a napszámosként szerzett jövedelmeket, más szociális juttatásokat, ösztöndíjakat.

 

KIK JOGOSULTAK?

Ha semmilyen jövedelme nincs a kérvényező egyedülálló személynek/családnak/egy háztartásban élőknek:

– SZOCIÁLIS SEGÉLY (pénzösszeg)

vagy

– SZOCIÁLIS KANTIN (ebéd+vacsora)

 

Ha a család (egyszülős vagy kétszülős) eltartásában van kiskorú gyermek és a család egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg az 530 lejt:

– CSALÁDI PÓTLÉK

 

ÉRTÉKEK

Szociális segély:

1 fő = 142 lej

2 fő = 255 lej

3 fő = 357 lej

4 fő = 442 lej

5 fő = 527 lej

5 fő felett minden további személy esetében +40 lej

 

Szociális kantin:

Ebéd és vacsora: személyenként napi 14 lej értékben

 

Családi pótlék:

 

HOGYAN IGÉNYELHETŐ?

Mindhárom segély igényléséhez a mellékelt kérés- és saját felelősségre adott nyilatkozatot („CerereDeclaratieAcordareDrepturiAsistentaSociala”) kell kitölteni. Az első oldal alján jelöli meg a kérvényező, hogy szociális segélyt (ajutor social), családi pótlékot (alocația pentru susținerea familiei), esetleg mindkettőt kér.

Ha szociális kantint választ, a szociális segélyt jelöli meg, és mellette megjegyzi, hogy „CANTINĂ”.

 

Szociális segély vagy szociális kantin igénylésének feltételei:

A kérvényező egyedülálló személynek/családnak/azonos háztartásban élő személyeknek nincs jövedelme.

A kérvényező egyedülálló személyek/családtagok/egy háztartásban együtt élő személyek nyilvántartott munkanélküliek/munkaképtelenek/nyugdíjas korúak/gyermekek.

 

Szükséges iratok:

– Típuskérés (mellékelve: „CerereDeclaratieAcordareDrepturiAsistentaSociala”)

– Személyazonossági igazolvány/-ok másolata

– Születési bizonyítvány/-ok másolata

– Házassági levél másolata, esetenként válási végzés vagy más bírósági végzés a család összetételére/jövedelmére vonatkozóan

– Iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány másolata

– Egészségi állapotról tett nyilatkozat (mellékelt nyomtatvány: „DeclarațieStareSanatate”)

– 16 éven felüli személyek saját felelősségre adott nyilatkozata, miszerint nem rendelkeznek jövedelemmel (mellékelt nyomtatvány: „DeclaratieFaraVenit”)

– (a Pénzügyi Hivataltól és a Munkaügyi Hivataltól a szükségállapot ideje alatt a Szociális Igazgatóság szerzi be a szükséges igazoló aktákat: jövedelmi igazolás, munkanélküliséget bizonyító igazolás)

 

Családi pótlék igénylésének feltételei:

Olyan családok igényelhetik, amelyek eltartásában kiskorú gyermek/-ek vannak (1 vagy 2 szülő + gyermek/-ek) és az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az 530 lejt. A család iskoláskorú gyermekei csak akkor jogosultak a pótlékra, ha az utolsó lezárt iskolai félévben nem volt 20-nál több igazolatlan hiányzásuk és a folyó félévben sem hiányoztak igazolatlanul (a szükségállapot előtti időszakban).

 

Szükséges iratok:

– Típuskérés (mellékelve: „CerereDeclaratieAcordareDrepturiAsistentaSociala”)

– Személyazonossági igazolvány/-ok másolata

– Születési bizonyítvány/-ok másolata

– Családi könyv (livret de familie) minden írott oldalának másolata

– Ha ilyen nincs, helyettesíthető a szülők keresztlevelével és házasságban élő szülők esetében a házassági bizonyítvánnyal

– Bírósági végzés (esettől függően – válás/gyermekelhelyezés/gyermektartás, stb.)

– Jövedelmi igazolások: fizetésigazolás vagy fizetés szelvény, postai szelvények vagy bankszámla kivonata munkanélküli segélyről, nyugdíjról, fogyatékos személyek juttatásairól, stb.

– A jövedelemmel nem rendelkező 16 éven felüli személyek saját felelősségre adott nyilatkozata, mely szerint nem rendelkeznek semmilyen jövedelemmel (mellékelt nyomtatvány: „DeclaratieFaraVenit”)

 

 

KÉRÉSEK LEADÁSA

A kialakult helyzetre való tekintettel, a szükségállapot ideje alatt a Szociális Igazgatóság elektronikusan fogadja a kérelmeket. A mellékelt nyomtatványokat a kérvényező kitölti, csatolja a család összetételére és jövedelmére vonatkozó aktákat és elküldi a spas.targusecuiesc@gmail.com email címre.