Újabb szakmai elismerésben részesült a Kézdivásárhelyi SE kosárlabda-szakosztálya, amelynek vezetőedzőjét, Ferencz Eduárd Szabolcsot kinevezték a női U16-os román válogatott má­sod­edzőjének, továbbá három játékosát behívták a keretbe.

 

December 13-ra Bukarestbe hívták össze a női U16-os román kosárlabda-válogatottat, amely párnapos edzőtáborozás után december 17-21. között a korosztályos Balkán-bajnokságon méretkezik meg. A KSE U16-os csapata idei kiváló eredményeinek köszönhetően – az országos bajnokság második csoportjában eddigi minden mérkőzésüket megnyerték – három kiválóságát, Bartók Ritát, Biszak Boglárkát és Voloncs Orsolyát is behívták a bővített keretbe, az őket felkészítő kézdivásárhelyi Ferencz Eduárd Szabolcsot pedig kinevezték másodedzőnek a târgoviştei Cătălin Tănase mellé.

 

– Azért örülök ennek a kinevezésnek, mivel ezáltal magas szinten is elismerik, hogy minőségi munkát végzünk itt, Kézdivásárhelyen, és a szülők, játékosok is láthatják, van értelme az erőfeszítésnek. Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehetek a Balkán-bajnokságon, nemzetközi turnékon és remélhetőleg az Európa-bajnokságon is – örvendezett lapunknak Ferencz Eduárd Szabolcs, akinek fő feladata a játékosok megfigyelése és a keret összeállítása lesz.

 

Az edző a székely válogatott összeállításakor már szerzett tapasztalatot keretépítésben, ugyanakkor hangsúlyozta, kinevezése nem akadályozza a KSE-nál kifejtett munkában, az edzőtáborozások ideje alatt méltó helyettese lesz Minescu János személyében. A szakember azt is kifejtette, tudomása szerint a KSE az egyedüli együttes, amelyből három játékos is behívót kapott. A kék-fehérek a korábbi években is több tehetséget adtak a román válogatottnak, elég csak Domokos Rékára, Demeter Hannára, Lénárt Paulára, Debreczi Iringóra, Demeter Nórára és Bogateanu Andreára gondolnunk.

 

A Balkán-bajnoki szereplés után is sűrű lesz a lányok programja, a karácsonyi ünnepkör után, december 27–31. között újabb kihívásnak néznek elébe, a magyarországi Pécsen szerepelnek a Reménységek Olimpiai Versenyén, olyan országok legjobbjainak társaságában, mint Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Szlovénia és Ausztria. A korosztályos Európa-bajnokságot jövő év augusztus 13–23. között rendezik, a helyszínt még nem döntötte el a nemzetközi szakszövetség.

 

Bartha Zsófia


2014. november 28.