Szeptember közepétől új székhelyen várja a karate iránt érdeklődőket a kézdivásárhelyi Sporting Budo Karate Klub, amely a kantai líceum tornaterméből az Iskola utca 14. szám alá költözött. A két sensei-jel, Bartók Csabával és Vajik Csabával beszélgettünk a váltás okairól, elképzeléseikről, terveikről.

 

Az edzőterembe lépéskor ragyogó tisztasággal, a hófehér falakon karate-plakátokkal találkozunk, a saját székhely öltözőkkel, mosdóval és zuhanyzóval is rendelkezik, de a dojo-etikettet is ajánlott tanulmányoznia annak, aki ropogósra keményített edzőruhájában belép az „út keresésének színhelyére”.

 

– Régi álmunk vált valóra! Korábban többször megfordultunk hasonló termekben, például mesterünknek, Zallel Lászlónak a hűvösvölgyi Karate Akadémiáján, így tudjuk, mit jelent egy olyan helyiségben edzeni, ahol van tatami, tükör, és korlátlan idő áll rendelkezésedre akár a csoportos, akár az egyéni foglalkozásokra. Külön csoportokra lehet bontani a korosztályokat, többet és eredményesebben lehet dolgozni – lelkendezik Vajik Csaba.

 

A shito-ryu stílust képviselő, több évtizedes múltra visszatekintő klub ezt megelőzően, csaknem 12 évig a Nagy Mózes Elméleti Líceum tornatermében gyakorolt.

 

– Fontos, hogy tiszta legyen a terem, mivel mezítláb folynak az edzések, ráadásul a kimonó is fehér, minden piszok meglátszik rajta. Nagy előny a tükör, illetve most már lehetőségünk van segédeszközök tárolására is – teszi hozzá Bartók Csaba.

 

A klubnál jelenleg három csoporttal dolgoznak: vannak kezdők, középhaladók és haladók, négyéves kortól egészen felnőttekig látogatják a korosztálytól függően heti két- vagy háromszori edzéseket. A kezdőcsoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni, illetve tervezik, hogy amennyiben igény van rá, a tél folyamán önvédelmi csoportot is indítanak felnőtteknek, ami intenzív tornából és különböző önvédelmi gyakorlatok elsajátításából állna.

 

A csapat 10–15 százaléka űzi versenyszerűen a karate-do-t – a senseiek szomorúan jegyzik meg, hogy ez is az anyagiaktól függ, mivel az országos versenyeken részvételi díjak vannak, a nevezéshez szükséges összeget általában a szülők állják, ezt azonban nem mindenki engedheti meg magának. Jelenleg a november 8-ai országos shito-ryu stílusbajnokságra készülnek, az idei országos megmérettetésekről már hét érmet hoztak haza.

 

– Arra törekszünk, hogy mindenkinek azt nyújtsuk, amit igényel, függetlenül attól, hogy versenyezni vagy épp csak mozogni akar. Nem az a célunk, hogy mindenki versenyezzen, ha viszont valaki elszánta magát, nagyon fontos a szülői támogatás. Nálunk megvan a lehetőség a személyi edzésre is, ami tapasztalataink szerint rendkívül hasznos – hangoztatják a háromdanos mesterek.

 

A terem kialakításában nagy segítségükre voltak a „karatés-szülők”. Voltak, akik a tatamivásárláshoz járultak hozzá, de olyan is akadt, aki a belső munkálatokat vállalta magára. Köszönet érte!

 

Bartha Zsófia


2014. október 28.