Számos újítás jellemzi az idei, immáron 12. kiírásához érkezett Székelyföld Kerékpáros Körversenyét. Többségük a szervezői akarat, néhány pedig a kényszer szüleménye.

 

A változások nemcsak számosak, de gyökeresek is, hiszen a rendezvény a korábban megszokott három nap helyett idén négy napos lesz, először indul és érkezik mezőnyszakasz Sepsiszentgyörgyre, sőt a Kézdivásárhely és Kozmás közötti országút árvízkárosodás okozta kényszerlezárása miatt először kerül sor kizárólag Háromszéket érintő szakaszra. A szervezők magasra tették a lécet, a résztvevő kerékpárosokra szokatlanul kemény és változatos feladatsor vár. A prológ és a Kastélyetap ugyan a sprintereknek kedvez, de a Királyetappal kezdődően a verseny inkább a hegymenőket hozza helyzetbe. Bátran kijelenthetjük, hogy az útviszonyok adta lehetőségek és okozta korlátok közepette a 2018-as körverseny vonalvezetésében a lehető legmagasabb fokon aknázta ki az Székelyföld Keleti Kárpátokhoz kötődő földrajzi adottságait.

 

Nem szokványos és nem is rutinszerű tehát az idei körverseny.

 

A sok újítás mellett azért a hagyományos vonatkozások is fontosak maradtak. Továbbra is az önkormányzati összefogás biztosítja a legfontosabb székelyföldi nyári sportesemény szervezeti és forrási hátterét. A magánpartnerek és támogatók is a korábbi években megszokottak maradtak. A Tusnád Ásványvíz Rt. már az alapításnál is jelen volt, a csíkszeredai Ing Service útépítő vállalat és az Amigo&Intercost nagykereskedés a körverseny évek óta biztos támasza, a Heineken Romania és a Magyar Turisztikai Ügynökség pedig az előző kiírásban léptek a támogatók sorában. A megkülönböztető mezek is a tavalyiak, mindössze a sorrendben állt be némi változás. Idén először az éllovasnak járó mez a Székelyföld piros-fekete lesz, hiszen Csíkszereda Önkormányzata mellett az esemény fő támogatói Kovászna és Hargita Megye Tanácsa, valamint Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely Megyei Jogú Városok. A legjobb hegymenőnek járó, tavaly óta ezüstszínű mez a Csíkszereda, a pontverseny éllovasa által viselt narancs-fekete mez pedig az Ing Service, a 23 év alatti legjobb versenyző megkülönböztető kék mez pedig a Tusnad nevet viseli. A legjobb magyar versenyzőnek a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta zöld mez, a legjobb romániainak pedig a Ciuc Radler sárga meze jár, a csapatverseny éllovasának pedig a koromfekete Salvator.

 

Ebben az évben a díjak összértéke 14.000 euró.

 

Az előzetes bejelentkezések alapján közel 120 versenyző áll majd rajthoz, az alábbi 12 csapat színeiben versenyezve: Team Novák (ROU), Team MS Tina – Focus (ROU), Kőbánya Cycling Team (HUN), Destil – Parkhotel Valkenburg (NLD), Apple Team (KAZ), CSA Steaua Bucuresti (ROU), UVT-Devron West Cycling Team (ROU), Kontent DKSI (HUN), Epronex-Bike Hungary (HUN),  Wohnbefinden Graz Arbö (AUT), ARBÖ Headstart on fahrrad (AUT), Moldavian National Team (MDA).

 

Kézdivásárhelyt érintő szakasz:

Szerda, augusztus 8. – Kastélyetap

 

A körverseny történetében először kerül sor kizárólag Háromszéket érintő szakaszra a Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Hatod-tető – Barót – Miklósvár – Sepsibölön – Sepsiszentgyörgy útvonalon. Ez idén is az előző kiírásban már bejáratott Kastélyetap fantázianevet viseli, bár ezúttal csak a zabolai Mikes-kastély és a miklósvári Kálnoky-kastély szomszédságában halad a boly. A 11.00 órakor rajtoló, 191,3 km hosszú etap befutójára 15.30 óra körül kerül sor, ezt követően tartják a díjkiosztó ünnepséget is a Szabadság téren.

 

Útlezárások, forgalomkorlátozások

A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozásra kell számítani az alábbi útvonalakon:

Sepsiszentgyörgy

Indulás: Szabadság tér – Gróf Mikó Imre – 1918. december 1. – Lt. Păiuș David – Építők utca

Érkezés: József Attila – Kós Károly – Cigaretta – Gen. Gr. Bălan – 1918. december 1. utca

Kovászna: Ștefan cel Mare – Alsó-Páva utca

Kézdivásárhely: Állomás – Nap – Gyár – Csernátoni út

Barót: Kossuth Lajos utca


2018. augusztus 7.