A sikeresen megvívott osztályozó eredményeként ősztől a IV. ligában bizonyíthat a Kézdivásárhelyi SE labdarúgócsapata, így pár évnyi kihagyás után ismét lesz képviselője a céhes városnak a megyei élvonalban. A múlt szerdai tétmérkőzésen három, hosszabbításban született góllal múlták felül a szintén fiatal kovásznai gárdát.

 

A KSE 12 győzelemmel, kilenc döntetlennel és három vereséggel, 60–26-os gólaránnyal zárta harmadik helyen az V. ligát, így jogosult osztályozóra a IV. ligában megüresedett helyért.

 

– A szezon elején kitűzött célt, még ha nehezen is, de teljesítettük, feljutottunk a IV. ligába, az érdem elsősorban a csapaté – értékelt Kölcze Gábor edző. – Jól kezdtük a szezont, azonban egy adott ponton túl fejben elfogytunk, a játékosok pszichikailag nem bírták a rájuk nehezedő nyomást, túl nagy teher nehezedett a fiatal csapat vállára. Volt egy hét kihagyásunk, mivel Bárkány visszalépett, és ezt az időszakot nem úgy használtuk ki, ahogy kellett volna. Lazítottunk, és ez a későbbiekben a hátrányunkra vált, egy olyan hullámvölgybe kerültünk, ahonnan nehezen tudtunk visszakapaszkodni. Lehet, néha keménykedtem és túl sokat vártam el a játékosoktól, de nagy volt bennem a bizonyítási vágy, hogy megmutassuk, kellő akarattal és elszántsággal szinte a semmiből, kevés pénzből is lehet eredményt felmutatni.

 

Az újdonsült IV. ligás alakulat tagjai egyelőre két hétig pihennek, majd július közepétől nekifognak az edzéseknek. A kék-fehér csapat átlagéletkora alig éri el a 21 évet.

 

– Most jön a neheze, gondolkodunk a hogyan továbbon, a keretből kit tudunk megtartani, illetve kikkel tudunk erősíteni. Remélem, az az öt-hat játékos, aki vitte a hátán a csapatot, itt marad, de ez a költségvetéstől is függ – fogalmazott Kölcze.

 

Ami a felsőbb ligás szerepléssel szembeni elvárásokat illeti, igyekeznek reális célokat megfogalmazni, az első évben beérik azzal, ha a középmezőnyben végeznek.

 

– Eddig is helybeli játékosokra alapoztunk, ezentúl is ezt szeretnénk, amennyiben lehetséges; ha nem, akkor is csak környékbeli labdarúgók jöhetnek számításba. A helyi tanács támogatására változatlanul számítunk, illetve várjuk további cégek, támogatók jelentkezését. Ebben az idényben a Székely Vendéglő, a Hell-com, a For You, az Enter, illetve Szálteleki László és Rancz Lajos állt mellettünk – közölte Szabó Vince KSE-alelnök, az együttes menedzsere.

 

Az októberben leigazolt hálóőr, Fekete Balázs sérülés miatt egy ideig nem állhatott a csapat rendelkezésére, szerinte a legfájóbb az, hogy nem érzik a hazai közönség támogatását.

 

– Sajnos, a térdműtétem miatt nem tudtam játszani pár hónapig, másik kapust kellett hozniuk, akadtak is gondok emiatt. Aztán a véghajrára mégis vállalnom kellett a játékot, annak ellenére, hogy még nem épültem fel teljesen. Sokszor tapasztaltuk, hogy legnehezebb ellenfelünk a saját közönségünk, nem valami kellemes, ha hazai pályán is idegenben érzed magad – fejtette ki a csapatkapitányi karszalagot is viselő hálóőr.

 

Véleményét az edző és a menedzser is osztja, ellenpéldaként a vidéki csapatokat hozzák fel, ahol a szurkolók jóban-rosszban kitartanak kedvenceik mellett.

 

– Könnyebb lenne, ha a közönség mellettünk állna, de a legtöbben csak azért járnak ki a meccsekre, hogy kritizáljanak, ha jelképes belépőt kéne fizetni, sokan nem jönnének. Mi még elfogadjuk ezt, de a gyerekek nem tudják túltenni magukat ezen. Remélhetőleg minél jobb játékkal sikerül elnémítani a kritikusainkat – mondják, és közben türelmet kérnek a szurkolóktól, illetve azt, hogy reálisan ítéljék meg a csapatot, és ennek megfelelően szabják az elvárásaikat.

 

Pethő Csongor a kezdetektől tagja a gárdának, egy bokasérülés miatt azonban ő is pihenőre kényszerült.

 

– Itt voltam a legelejétől, nehézkesen indult, hirdetések útján toboroztuk a csapatot, csak fiatalok jelentkeztek, ezért is volt nehéz. Nagyon örülünk, hogy ezzel a sikerrel zártuk a szezont, sokat kell dolgoznunk, de remélhetően megálljuk a helyünk a IV. ligában is – fejtette ki a játékirányító, aki szerint könnyebb bent maradni a IV. ligában, mint oda feljutni.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartha Zsófia


2014. július 1.