Wien Basketball Festival 2015

 

Március 30. és április 4. között szervezték meg Bécsben a 15. Húsvéti Nemzetközi Kosárlabda Fesztivált, amelyre Európa és Amerika 21 országából 492 csapat nevezett be. A több mint 5000 résztvevő ifjú kosaras csapataikkal együtt hét kategóriába (U12, U13, U14,U16, U18, U20, U22) versenyezhettek egymás ellen. A verseny öt napon át tartott, az alapszakaszban 4-5 csapatos csoportokra osztották a résztvevőket, ahonnan a győztesek, már kieséses rendszerben folytathatták a versenyt.

 

Székelyföldről öt csapat nevezett be: az U16-os női székely válogatott, az U15-ös női székely válogatott, az U16-os székely fiú válogatott, a Csíkszeredai VSK U16-os fiú csapata, valamint a Sepsiszentgyörgyi Sportiskola U18-as lánycsapata. Eredményeik nemcsak a Bécsben összegyűlt neves edzőket és szakembereket nyűgözte le, hanem az itthon maradt szurkolótáborukat is.

 

Fiú válogatott:

 

Székelyudvarhely és Kézdivásárhely közös csapata képviselte régiónkat a tornán, az U16-os fiú kategóriában. Ebben a korosztályban 77 csapat nevezett különböző országokból. A szervezők összesen 18 csoportba osztották a résztvevő csapatokat, játékszabály szerint ezekből a csoportokból az első két helyezett került tovább a verseny következő szakaszába. A mi válogatottunk két német és egy olasz csapattal küzdött a továbbjutásért. A csoportmérkőzések végén első helyről jutottunk tovább a legjobb 32 csapat közé. Eredményeink: Cottbus – Sicul Baschet 42-66; Sicul Baschet – Regnitztal/1. 50-35; Codroipese – Sicul Baschet 25-54.

 

A verseny további szakaszában a szervezők 3 fős csoportokba osztották a csapatokat, pontosabban 12 csoportba és innen az első helyezettek jutottak tovább és a legjobb eredményt elérő négy második csapat. A továbbjutó a legjobb 16 csapat közt folytathatta a versengést. Csapatunk az első helyen végzett ebben a szakaszban is. Eredményeink: Sicul Baschet – Köln 51-45; Askö/Wat – Sicul Baschet 48-55.

 

A csoportmérkőzésekből kikerülve következett a kieső szakasz az első nyolcba való jutásért. Itt válogatottunk egy igen erős és képzett német csapattal mérhette össze tudását, a bremerhaveni Jegesmedvékkel. A németek 3 fekete játékost is felsorakoztattak csapatukban, egy amerikai edző irányítása alatt. Sajnos a német srácok jobbnak bizonyultak és 63-45 aranyban legyőzték csapatunkat. A csapat tagjai: Farkas Gellérd, Gyergyai Zsombor, André Szabolcs, André Tamás, Pap László, Tuchilus Alex, Vardó Botond és Szász Szilárd. Köszönet az udvarhelyi edzőknek Kassai Attilának és Vass Imrének.

 

Női válogatott:

 

U16-os lány korosztályba 45 csapat nevezett be. Az U16-os székely válogatott remekül szerepelt ezen a tornán, beverekedte magát korosztálya legjobb négy csapata közé. Eredményeik: a D csoportban 81-7 a német Gerthe 1911 ellen, 43-32 a német TSJ München ellen, 69-25 a szintén német Rotenberg ellen, valamint 62-31 az olasz Starenergy Trieste ellen.

 

A csoportból kijutva nagyon nehéz nap következett, hisz a döntőbe kerülésért négy mérkőzést kellett lejátszani. Az első mérkőzésen a nyolcaddöntőben a német Ludwigsburg együttesét győzték le 64-13-ra, majd az olasz Rhodigium csapatát estették ki a továbbjutástól (48-44). A nap harmadik mérkőzésén a lengyel Bochnia csapata lett az áldozata a válogatottnak (31-21). A döntőbe viszont nem sikerült bekerülni, ugyanis a Beac Budapest csapata 35-30 arányban gyűrte le lányainkat. Az U16-os székely válogatott csapat tagjai: Biszak Boglárka (KSE), Bartok Rita (KSE), Volloncs Orsolya (KSE), Tolvaj Beáta (KSE), Czimbalmos Ágnes (Gyergyószentmiklósi ISK), Kovács Renáta (Gyergyószentmiklósi ISK), Incze Henrietta (Csíkszeredai VSK), Fejér Anett (Csíkszeredai VSK). Edző: Ferencz Szabolcs (KSE).

 

A ,,kisebb” U15-ös székely válogatott szintén az U16-os kategóriába szerepelt és a G csoportba sorolták be. Eredmények: 63-12 a német Marzahn ellen, 55-24 az osztrák Steyrer Hexen ellen valamint 50-40 a német Rist Wedel ellen. A csoportból szintén első helyen továbbjutó székely csapatnak a nyolcaddöntőig sikerült menetelnie, ahol egy szoros mérkőzésen 46-35-re kikapott Debrecen együttesétől. Az U15-ös csapat tagjai: Mares Noémi és Csillag Dorottya (Vendor Udvarhely), Benedek Petra, Csiki Barbara, Karácsony Orsolya, Kopacz Bíborka (Gyergyószentmiklósi ISK), Csurulya Helga, Bimbó Eszter, Mátyus Anita (KSE). Edző: Hobaj Levente (Gyergyószentmiklósi ISK).

 

Kézdivásárhely Önkormányzata a városlakók nevében is köszönettel és tisztelettel szeretne gratulálni fiatal kosarasainak és edzőinek az általuk elért eredményeikhez, és további sok sikert kíván munkásságukhoz. A székely válogatottak részvételét támogatták: Zarah Moden, New Fashion, Nexxon, Covalact, Skat Kart, Romgaz, Ada, Panorama Turist, Lenart Optika, Kézdivásárhely Helyi Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a résztvevő gyerekek szülei.



2015. április 7.