A kézdivásárhelyi kosárlabda utánpótlás-nevelés hatékonyságáról tesz tanúságot, hogy a KSE több egykori játékosára román és magyar élvonalbeli klubok vetettek szemet. Az új idényben Lénárt Paula az Atomerőmű KSC Szekszárd, Domokos Réka a magyar bajnok PINKK–Pécsi 424, míg Demeter Hanna a román bajnoki ezüstérmes Aradi ICIM színeit ölti magára. Megkérdeztük a játékosokat, miként sikerült beilleszkedniük új csapataikba.

 

Domokos Kinga Réka két évig erősítette a Pécsi VSK csapatát, innen került a szintén baranyai magyar bajnokcsapathoz, a PINKK–Pécsi 424-hez. Az 1994. július 5-én született, 190 cm magas tehetség 12 éve kosárlabdázik, már számtalan alkalommal magára ölthette a román válogatott mezét.

 

– A tavalyi keretből elmentek a játékosok, így én gyakorlatilag csapat nélkül maradtam. Szeptember elején telefonon hívott a volt e­dzőm, hogy lenne egy lehetőség a magyar bajnokcsapatnál játszani, mivel az én posztomra keresnek játékost. Elmentem a próbaedzésekre, és tetszett nekik a teljesítményem. Jól érzem magam, hamar befogadtak, jó fejek a lányok is és az edzők is. Kemény edzéseink vannak, de csak így lehet fejlődni – mondja a KSE saját nevelésű, egykori játékosa.

 

A 20 éves kosaras a spanyol Roberto Hernandez vezetőedző felügyelete alatt alapozza jövőjét.

 

– Egyelőre fő célom, hogy minél több mérkőzésen játsszam, és jól teljesítsek. Legfőbb vágyam, hogy csapatszinten Európában és a hazai mezőnyben is a lehető legjobb eredményt érjük el – szögezte le.

 

A magyar bajnokság október 18-án kezdődik.

 

Demeter Hanna a Pécsi PEAC-tól igazolt „haza”, a román női nemzeti ligába. Az 1994. november 21-én született, 184 cm magas kiválóságot korábban hírbe hozták az amerikai NCAA bajnokságban érdekelt Ball State Cardinals-szal, azonban végül mégis Arad mellett döntött.

 

– Az aradi csapattól kaptam a legjobb ajánlatot, és éltem a lehetőséggel, az eddigi tapasztalataim alapján jó döntésnek tartom ezt a lépést. Jó érzés „itthon” lenni, bár még mindig messze vagyok az otthontól. Szerencsére a csapattársak nagyon kedvesek és segítőkészek, szép a város, és barátságosak a szurkolók. A beilleszkedés gyorsan ment, hamar befogadtak. Én vagyok a legfiatalabb, emiatt nagyon kell hajtanom és koncentrálnom az edzéseken, de ez jó kihívás számomra – közölte érdeklődésünkre a kézdivásárhelyi magasbedobó.

 

A többszörös ifiválogatott játékos a portugál Jose Miguel Araujo Peres irányítása alatt igyekszik kamatoztatni tudását, mint mondja, az edzések kemények és hosszúak, „nagyon céltudatosan készülünk, szeretnénk megnyerni a bajnokságot”.

 

Bartha Zsófia


2014. október 15.