A műanyag vizespalackokkal és a papírral még elboldogulunk, de számos olyan háztartási hulladék keletkezik, amelyet nem tudjuk, melyik szelektív szemétgyűjtőbe dobhatnánk. Zonda Balázstól, a Gosp Com Kft. igazgatójától kértünk felvilágosítást.

 

Mi dobható például a sárga színű konténerbe? A vizes és egyéb folyadéktól megürült műanyag palackok, samponos, vegyszeres, tisztítószeres palackok, amelyeket vízzel kiöblítünk, mielőtt a kukába dobjuk. Ne tegyük ide viszont a nehezen tisztítható műanyag palackokat, amelyekben zsiradék vagy olaj volt, mert azt az újrahasznosító üzemben nem tudják tisztítani. Ugyanez a helyzet a papírral is, az erre kijelölt konténerekbe csak egyszerű papírt és kartont dobjunk.

 

A többféle anyagból álló háztartási hulladékkal, főként a csomagolóanyagokkal az újrahasznosítók nem tudnak mit kezdeni. Ilyen a legtöbb édesség csomagolóanyaga, a chipses zacskó, a tejes és az üdítős kartondoboz, ezeket nem érdemes a szelektíven gyűjtött hulladék közé rakni. A sörös és üdítős fémdobozokat viszont bedobhatjuk a műanyagos konténerbe, mert onnan könnyen külön lehet válogatni.

 

Egyelőre nem tudnak megoldást kínálni a kidobott textil és ruhanemű újrahasznosítására, azok a kommunális szemétbe mennek. Az üvegnek néhány konténert már elhelyeztek a városban, ezek számát növelnék. Akinek nincs a közelében ilyen tároló, az leviheti a Gosp Com székhelyére az üveget, mint ahogy a használt olajat, zsiradékot és elektronikai hulladékot is. A leadott újrahasznosítható szemét értékét a legközelebbi szemétszámlából levonja a vállalat.

 

Azokat a lakókat, akik lakást újítanak fel, arra kérik, ezt telefonon jelezzék, és akkor egy nagyobb konténert helyeznek ki, amelyet bérmentve el is szállítanak.

 

Forrás: Székely Hírmondó

 


2014. április 7.