A december elején érvénybe lépő fizetős parkolás a Gábor Áron teret, a Petőfi Sándor utca Boldog Özséb templomig tartó útszakaszát, a Kaszárnya előtti parkolót, a Függetlenség utcát, az Ady Endre utcát, a Kossuth Lajos teret, a Márton Áron teret, a Szőcs József utcát, valamint a Dózsa György utat érinti. A parkolásért reggel fél kilenc és délután fél öt között kell fizetni, kerékbilincselés nem lesz, aki pedig elfelejt jegyet váltani, egy napijegy megvásárlásával kiválthatja büntetését.

 

Kézdivásárhely Helyi Tanácsa a májusi soros tanácsülésen határozott arról, hogy szükséges a fizetős parkolás visszavezetése Kézdivásárhely néhány közterületére. Az intézkedésre azért van szükség, mert napközben lehetetlenné vált a parkolás Kézdivásárhely központjában, valamint a főtérre bevezető részeken. A tanácsosok a korábbihoz képest egy jóval megengedőbb határozatot dolgoztak ki, amelynek célja a rendteremtés.  

 

A Helyi Tanács új határozata négyféle bérletet kínál: lesz havi és éves, jogi személyek számára lefoglalható parkolóhely, lakóbérlet és fogyatékkal élők számára kiállított bérlet is. A havi és éves bérletet magán- és jogi személyek is igényelhetik, a lakóbérletet csak a fizetős parkoló zónájában lakók válthatják ki. A fogyatékkal élők és azok törvényesen megnevezett kísérői ingyenesen használhatják a parkolókat, elsősorban a számukra kijelölt helyeket. A lakóbérletet az önkormányzattól lehet igényelni a személyigazolvány és a jármű igazolványának felmutatásával, de csak abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre garázs vagy más parkolási lehetőség. A következő zónákban lakók igényelhetnek lakóbérletet: Gábor Áron tér, Márton Áron tér, a 7-től 23-as Udvarterek lakói, a 39-től 46-os Udvarterek és a 69-es Udvartér lakói. A bérletek Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának Adó és Illeték Irodájából szerezhetőek be.

 

A parkolás munkanapokon 8.30 és 16.30 között lesz fizetős, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon és munkaszüneti napokon ingyenes. A parkolójegyet az automatából lehet megvenni, de SMS-ben is lehetőség van a fizetésre, a táblákon feltüntetett mód szerint. SMS-ben történő fizetés esetében egy órás és egy napos jegy váltása lehetséges. Az ügyfél megerősítő SMS-t kap, amely tartalmazza az időtartamot és az SMS költségét. Teherszállító járművek szabadon parkolhatnak munkanapokon 8.30 és 11.00 óra között, fizetési díj nélkül. A megadott időintervallumon túl parkolójegyet kell váltaniuk. A taxisoknak kötelező az éves bérlet, ennek értéke 120 lej egy évre.

 

Amennyiben valaki nem vált jegyet vagy érvénytelen jeggyel állomásozik, büntetést kap. A büntetés kifizetésére 48 óra áll az autótulajdonos rendelkezésére, értéke pedig egy napijegy ára, azaz 10 lej. Ha 48 órán belül nem fizeti be a napidíjat, a büntetés 150–300 lejre nőhet, annak függvényében, hogy milyen kihágást követett el az illető.

 

Tarifák

 

A parkolási díjak a következőképpen alakulnak: egy óra parkolás a Gábor Áron téren két lejbe kerül, a további fizetős zónákban egy óráért egy lejt kérnek el. A napidíj értéke 10 lej. Aki SMS-ben vált jegyet, annak egy óra 0,40 euró + áfába kerül, a napidíj 2,1 euró + áfa. A havi bérlet magánszemélyek számára 35 lej, jogi személyek részére 35 lej + áfa. Az éves díj 250 lej magánszemélyek részére és 250 lej + áfa jogi személyek számára. Aki állandó parkolóhelyet szeretne váltani (csak jogi személyek jogosultak), azok évi 600 lej + áfa kifizetésével tehetik meg. A lakóbérlet értéke 25 lej/hónap és 120 lej/év.

A fizetős parkolás kivonatolt változata a www.kezdi.ro honlapról érhető el, ugyanitt található meg a részletes tanácshatározat is.

 

A szabályzat kivonatolt változata

A tanácshatározat innen érhető el: 

https://www.kezdi.ro/wp-content/themes/kezdi/dokumentumok/tanacshatarozatok/2017/53.pdf

https://www.kezdi.ro/wp-content/themes/kezdi/dokumentumok/tanacshatarozatok/2017/53_1.pdf


2017. november 22.