Csütörtökön tartotta havi tanácsülését Kézdivásárhely Helyi Tanácsa, amelynek egyik legfontosabb témája a vendéglátóipari egységek teraszépítési szándékának támogatása volt. Emellett, módosították a parkolásra vonatkozó határozatot, és jóváhagyták a fiatalok részére bérbe adható lakások tervét és költségeit.

 

Kézdivásárhely Tanácsának 15 napirendi pontról kellett döntést hoznia márciusi ülésén. Az első és második pontban a Vágóhíd utca 10-es szám alatti ingatlant tették át Kézdivásárhely köztulajdonába, erre azért volt szükség, hogy Kovászna Megye Tanácsa és a Gyermekjogvédelem által létrehozandó családi ház építése megkezdődhessen – részletezte Bokor Tibor polgármester előterjesztésében. Ezután az Ady Endre utca 9. szám alatti ingatlant, azaz a civil házat tették át Kézdivásárhely köztulajdonából a város magántulajdonába, erre azért volt szükség, hogy a civil szervezetek ezután is bérbe vehessék azt. A továbbiakban jóváhagyták a vízhálózat- és kanalizálásbővítési munkálatok harmadik fázisára vonatkozó, valamint a Bem József utca felújítási munkálataira vonatkozó aktualizált költségeket.

 

Kézdivásárhelyen hamarosan megkezdik a fiatalok részére bérbe adható lakások építését, az önkormányzat itt a területrendezést, a parkolók kialakítását és a zöldövezetek létrehozását vállalta, erre szavazták meg a tervet és a költségeket. Ezután döntöttek Kézdivásárhely erdejéből származó faanyag referenciaáráról, majd eladásáról, ahogyan a municípiumhoz tartozó legelők bérbe adásáról is.

 

A 11. pontban módosították a parkolásra vonatkozó tanácshatározatot. Az új határozat értelmében azok a személyek, akik éves bérletet váltottak ki, de a vészhelyzet vagy más előre nem látható helyzet miatt a bérletet nem tudják használni, a bérlet a kiesés hónapjaival automatikusan hosszabbodik.

 

A 12. pontban olyan határozatot hagytak jóvá a honatyák, amely kimondja, hogy a főtéren működő vendéglátóipari egységek 50%-os adókedvezményben részülnek, amennyiben teraszhelység építését vállalják. A kedvezmény a terasz működésének első évére érvényes, és az önkormányzat által megrendelt terv szerint kell megépülnie. A tervet az önkormányzat bérmentesen bocsájtja minden érdeklődő rendelkezésére.

 

Kézdivásárhely önkormányzata, a hatályban lévő törvények értelmében egy helyi közszolgálati cég létrehozását szorgalmazza, melynek folyamata tavaly elindult, de a Prefektúra, rendellenességre hivatkozva, megtámadta a tanácshatározatot. Ezt javítandó került újra napirendre a tanácshatározat. A városatyák megszavazták az összes tanácshatározatot.


2021. március 22.