Kézdivásárhely önkormányzata tavaly immár másodszor hirdette meg a részvételi költségvetést, amely a lakóközösség számára nyújt pályázási lehetőséget olyan megvalósításokra, amelyek a közvetlen környezetükben találhatóak. Négy pályázat közül most két nyertest hirdettek: győzött a Csipkerózsika és a 3-as napközi otthon pályázata.

 

A kézdivásárhelyi kezdeményezés ismét sikeresnek mondható, hiszen eredetileg hét pályázat érkezett be, amiből négyet hagyott jóvá a bizottság, így ezekre lehetett szavazni. A jóváhagyott projektekre összesen 457 szavazatot adtak le, ebből az első díjazottak 266-ot, a másodikok 133 szavazatot zsebeltek be. A négy jóváhagyott pályázat összköltségvetése meghaladta a 170.000 lejt, ebből a két nyertes projekt 100.000 lejt vitt (ez volt a felső határa a kiírásnak, egy projekt összesen 50.000 lejre pályázhatott). Dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester, a részvételi költségvetés elindítója és egyengetője úgy véli, a pályáztatási rendszer sikeressége azt mutatja, hogy igény volt az elindításra, és hogy a lakosság szeretne hangsúlyosabban részt venni a környezetét érintő kérdésekben.

 

A nyertes pályázatok kivitelezése a város költségvetésének elfogadása után indul, a pályázókkal és a szakemberekkel egyeztetett ütemtervet követve tehát hamarosan mindkét projekt megvalósul.

 

A győztesek:

 

I. hely

Szerezz ovi jogsit!:

Az önkormányzat korszerű energiahatékonyság-növelő pályázatának köszönhetően a Csipkerózsika Napköziotthon épülete megújult, azonban az udvarunk, a munkálatok következtében, teljesen tönkrement. A közlekedési tanpálya lehetővé tenné, hogy a gyerekek játszva, a gyakorlatban tanulják meg a helyes közlekedési szabályokat, ugyanakkor a környéken lakók számára is szeretnénk egy kellemes látványt nyújtani, hiszen nagyon sok tömbház ablaka néz az udvarunkra, számos sportoló és kisiskolás közlekedik azon az útszakaszon, ahol az óvodánk elhelyezkedik, ezért is fontos számunkra, hogy az udvarunk átalakuljon. Óvodánk már évek óta szorgalmazza a környezettudatos közlekedést, több projektben és rendezvényen vett részt szervezőként és támogatóként.

 

II. hely

Mozgás, mint örömforrás!:

A projekt benyújtása két célt szolgál: egyrészt az óvoda udvarának fejlesztéséhez szükséges anyagiak megteremtését, másrészt a gyermekek bevonását a közös tevékenységekbe. A gyerekek mászni szeretnek, és az igényük játszóterek keresését teremti, a gyerekek szeretik az élénk színeket, és ez a meglévő játszótér újra festését feltételezi, a gyerekek olyan területet szeretnének, amely fejleszti felfedező képességüket, és megszületik az igény az intelligensebben szervezett térre.

 

A projekt megfelel a gyermekek igényeinek és a tanulás egy ösztönző, vonzó, intuitív környezetben történő módját képezi. E beruházás szükségessége: a gyermekek harmonikus fejlődése mind szociális, mind fizikai szempontból; a szabadban végzett sportjellegű tevékenységek gyakorlása; a reflexek és a mozgáskoordináció fejlesztése; az ülő életmód elleni küzdelem.


2022. január 17.