Meglepetésként érte a kivitelező céget a Bem József utcában a talajvíz magas állása, így az a meglátásuk, hogy az eredetileg kiutalt összeghez képest valamivel drágábban tudják csak elvégezni a munkálatot. A különbség nem nagy, viszont pályázati pénzről lévén szó, meg kell találni a jogi lehetőséget a plusz kifizetéshez.

 

Három hete szünetel a munkálat a Bem József utcában, mivel a Baumeister cég a vízvezeték cseréje során rájött arra, hogy a talajvíz magas állása miatt agyagossá váló földet el kell szállítaniuk, és homokkal kell pótolniuk. Az önkormányzat és a cég most keresi annak módját, hogy a pluszköltséget miként lehet a pályázati pénz mellett kifizetni. Az oroszfalvi benzinkút kijáratánál, az út két oldalán levő aknánál levő gödröket ugyan betömték, de Bokor Tibor polgármester szerint ez még nem jelent megoldást. Az átvágott úton levő gödröt, amint lehet, beaszfaltozzák.

 

Az utca korszerűsítése kormánypénzből zajlik, amire a városháza pályázott. Az ilyen jellegű támogatásokkal az a gond, hogy az utólagosan felszínre kerülő költségek nem elszámolhatók és nem is foglalhatók be a megnyert finanszírozásba, mert a felügyelőhatóság megkérdőjelezheti a többletkifizetések törvényességét még akkor is, ha azok indokoltak voltak.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2020. július 23.