Megerősített vezetőséggel, kidolgozott ütemtervvel és valós megoldásokkal lehet és kell megoldani a kézdivásárhelyi vízproblémát – mondta Bokor Tibor polgármester szerdai sajtótájékoztatóján. A városvezető két szakemberrel, Dr. Szilveszter Szabolcs városi tanácsossal és Pap Lajossal, a vízüzemek kézdivásárhelyi megbízottjával ismertette a vízproblémákra kidolgozott rövid távú stratégiát.

 

„Voltam helyszínen, beszéltem emberekkel, láttam a víz minőségét. A probléma nagyon komoly, és nem lehet félvállról kezelni, hiszen az emberek mindennapjait megnehezíti a vízhiány és a rossz minőségű víz” – kezdte mondandóját Bokor Tibor polgármester, aki szerint a problémáról kell beszélni: érti és át érzi, hogy miért hibáztatják a hivatalt és a vízszolgáltatót. „Nyilván, nem az emberek a hibásak azért, amiért nincs vagy rossz a víz, joguk van felháborodni, és nekünk ezen nem szabad megsértődni. Voltak nézeteltérések a hivatal és a vízszolgáltató között, de mától nem egymásra mutogatunk, hanem a probléma megoldásán dolgozunk” – tette hozzá. Jó menedzsementtel, sok munkával, és a lakosság pozitív hozzáállásával, lehet kiváló eredményeket elérni, hiszen a hulladékgazdálkodás erre a legjobb példa. Évekkel ezelőtt a Gosp-Com Kft. a csőd szélén állt. Ma, a város az össz megtermelt hulladékának 33 %-a szelektív hulladék, ezzel arányaiban nézve a város országos első, ami a szelektív hulladékgazdálkodást illeti. Az elöljáró azzal folytatta, hogy hosszú hónapok munkája áll most össze, és nem véletlenül javasolta Dr. Szilveszter Szabolcsot a következő alpolgármesternek, hiszen neki az lesz a feladata, hogy a lakosság és a város érdekeit szem előtt tartva, támogassa és képviselje a hivatalt mint partner a vízprobléma mielőbbi megoldásában. „A vízprobléma a szakemberek asztala, nem a politikusoké. Nekem az a feladatom, hogy szakembereket toborozzak magam mellé, és biztosítsam azokat a forrásokat, amiket ők kérnek tőlem. Ígérem, hogy ahogyan eddig is, ezután is teljesítem minden kérésüket” – nyomatékosított Bokor. Kitért arra is, hogy arra kérte a vízszolgáltatót, hogy ne számlázza az érintett polgároknak azt a vízmennyiséget, ami nem megfelelő minőségben volt szolgáltatva. „Erre ígéretet kaptam, és megkeresik a jogi megoldásokat rá.”

 

Új vezető, új szemlélet

 

Változott a helyzet a vízszolgáltatónál, a kézdivásárhelyi munkapontra új koordinátor érkezett, aki új szemlélettel vág neki a munkának: ezentúl nem hárítani szeretné a problémákat, hanem orvosolni azokat. Pap Lajos kézdivásárhelyi születésű mérnök, itt élt, tehát jól ismeri a várost. Ezután a cég helyi menedzsementje, a munkálatok technikai koordinációja és a kommunikáció javítása lesz a célja. „Egy hónapja vizsgálom a város helyzetét, és ehhez mérten fogok kidolgozni egy rövid távú és egy hosszú távú kivitelezési tervet” – ismertette a mérnők. A rövid távú megoldás a városi összes vezeték átmosása, ezt augusztustól novemberig, szakaszonként végzik majd. Pap Lajos szerint a városnak több kritikus pontja van: a Csernátoni út, a Mihai Eminescu utca, az Új utca, a Gyárak utca, a Szabadság utca és a Bethlen Gábor – ezek rendbetételével kell kezdeni a probléma enyhítését. Vállalásában a mérnök azt mondta, szeptember végéig a Bethlen Gábor utca problémáját oldják meg, november végéig pedig a Csernátoni utat is rendbe teszik. „A forró pontok megoldása mellett a hálózat monitorizálása, korszerű eszközökkel való működése a célom, amit a hivatal, valamint Szabolcs segítségével fogok végezni” – tért ki Pap, aki szerint azért vállalható mindez, mert a hivatal teljes mellszélességgel támogatja a probléma mielőbbi megoldását.

 

Pap Lajos úgy véli, a víztornyok újraüzemelése a törvények és annak állapota miatt semmiképp nem megoldás a problémára, ugyanis a víztornyok statikai állapota nem engedi meg, hogy működtessék, és jelenleg nincs olyan cég az országban, aki műszakilag véleményezné, rehabilitálná azokat.

 

Dr. Szilveszter Szabolcs környezetmérnökként, tanácsosként és kézdivásárhelyi lakosként ugyanúgy szívügyének tekinti a víz problémát, ezért is vállalta a többhónapos háttérmunkát és az ezzel járó vitákat. „Én pozitívabban látom a jövőt, hiszen Pap Lajos nagyon jól ismeri a hálózatot, konkrét megoldásokkal jött. Mindig is azt mondtam, hogy nem a hivatal tisztje és kompetenciája, hogy megoldást adjon olyan dologra, ami nem az övé. Viszont, mi a lakosság érdekeit kell képviseljük! Ennek tükrében rengetegszer tettünk javaslatot, hogy mit kellene csinálni, és számtalanszor kértük a vízszolgáltatót, hogy mondják meg, mire van szükség, miben tudunk segíteni, hogy látható javulást lehessen elérni. Soha nem kaptam konkrét válaszokat. Eddig.” – nyomatékosított.

 

A polgármester azt kérte, hogy az anomáliák feltérképezése után pontos, részletes, költségeket bemutató ütemtervet állítsanak fel, amely be is tartható, ő pedig gondoskodik arról, hogy megtalálja hozzá az anyagi forrásokat.

 


2020. augusztus 5.