Közel 53 millió lejes európai uniós finanszírozásokra szándékszik pályázni Kézdivásárhely önkormányzata, ezért a céhes város számára is létfontosságú a májusi EP-választás – emelte ki Bokor Tibor polgármester március 7-i sajtótájékoztatóján. Fejér László Ödön szenátor többek között abban látja az európai parlamenti választások tétjét, hogy megmaradjon az erős magyar pártcsalád, amely kisebbségi jogaink megerősítésében támogat.

 

Bokor szerint a májusi EP-választások kapcsán pragmatikusan kell gondolkodnunk, ott kell maradnunk az európai parlamentben, csak így kivitelezhetőek a város tervei. Amint elmondta, Kézdivásárhely az EU-nak köszönheti az ipari parkokat, az inkubátorházat, a Gábor Áron oktatási központ rehabilitálását, a víz- és csatornarendszer részleges felújítását. Ezeket a beruházásokat „sosem tudtuk volna előteremteni saját költségvetésből” – nyomatékosított. Az elöljáró két szempontot fogalmazott meg: az egyik a fejlesztések, a másik a kisebbségi létkérdés. „Kézdivásárhely 52.900.000 lej értékben adott le EU-s pályázatokat, ez az összeg kétszerese a város összköltségvetésének. Majdnem 10 millió lej értékben van aláírt szerződésünk EU-s beruházásokra, ezen kívül két pályázat átment az ellenőrzési fázison, jövő héten pedig két újabb pályázat kapcsán tartunk helyszínelést” – sorolta a polgármester, majd hozzátette: ezekről a munkálatokról állami támogatásból álmodni sem mert volna.

 

Kézdivásárhelyen EU-s támogatásból újítják fel a városi kórház sebészeti osztályát (2 millió 900 ezer lej), a Csipkerózsika (1 millió 900 ezer lej) és a Benedek Elek óvodát (2 millió lej), a Turóczi Mózes (2,5 millió lej) és a nyujtódi Jakabos Ödön iskolát (1,2 millió lej) – ezekre aláírt szerződéseik vannak. Egy új óvoda építése, valamint a Kaszárnya és a Dac-tó felújítására letett pályázatok átmentek a szűrőn, ezekre a szerződéskötés maradt hátra. Tervben van továbbá a járóbeteg gondozó felújítása és újabb inkubátorház létrehozása – ezekkel kapcsolatban helyszínelnek jövő héten.

 

Bokor Tibor hangsúlyozta továbbá, hogy nem szabad elmenni amellett sem, hogy a következő európai parlament feladata lesz a Minority Safepack tárgyalása, amely „az elmúlt évtized legfontosabb kérdése” Bokor szerint. „Ha nem lesznek ott a képviselőink, ki fogja érdekeinket támogatni? Ki fogja elmondani, hogy milyen igénye van a magyar kisebbségnek Romániában? – tette fel a kérdést Bokor. Szerinte azért is fontos a Néppártban lenni, „mert meg kell akadályoznunk a Fidesszel szembeni támadásokat, együtt lépnünk fel érdekükben”.

 

Kézdivásárhelyen több mint háromezer támogató aláírás gyűlt össze eddig a magyar képviseletért Európában, a hét végéig még alá lehet írni a támogatói íveket.

 

A sajtótájékoztatón Fejér László Ödön szenátor kifejtette: „Az RMDSZ országos szervezete kétszázezer támogatói aláírást kell gyűjtsön a jelöltek támogatására, ezért február 20-tól Kézdivásárhelyen is elkezdtük az aláírások gyűjtését. A város lakossága most is, mint mindig, pozitívan reagált az RMDSZ felhívására – mondta Fejér szenátor –, az aláírásgyűjtésben Kézdivásárhely első helyen áll a megyében. A lakosság számára fontosak az EU-s támogatások. Ezek közül az egyik az APIA-tól igényelhető mezőgazdasági területalapú támogatás, ami mezőgazdászoknak nyújt nagy segítséget, a kisgazdák is pályázhattak mezőgazdasági gépekre, ugyanakkor több sikeres nagy beruházás is megvalósulhatott a pályázatok révén. Számunkra az a legfőbb cél, hogy minél több EP-képviselőt juttassunk Brüsszelbe. Amennyiben a Kárpát-medencei magyarság összefog, az Európai Néppárt keretén belül, a második legnagyobb erőt képviselhetjük az Európai Parlamentben. Meggyőződésem, hogy csak így marad esélyünk a fejlődésre és arra, hogy őseink hitében építhessük gyermekeink, unokáink jövőjét. Fontos a támogatói aláírás, de ennél sokkal fontosabb a májusi választásokon való részvétel” – summázott a szenátor.


2019. március 7.