A Bagossy Brothers Company, a Moby Dick, Király Linda és Király Viktor zenekaros verzióban, a Children of Distance, a yesyes, valamint a helyi zenekarok, Demeter Eli és barátai a Pink Floyd magyarul projekttel, a 4S Street és a Titán zenekar erősítik idén a kézdivásárhelyi városnapok fellépőinek listáját. A nagyszínpados koncertek mellett borudvar, termékvásár, utcazene és gyermekváros is várja az érdeklődőket.

 

Mint minden évben, idén is bekapcsolódik a rendezvénybe az Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, a Vigadó Művelődési Ház pedig saját programjai mellett az Őszi Sokadalom nyitókoncertjének szervezését is vállalta. A városnapok legfontosabb programpontja a Pro Urbe díjak átadása, amelyet idén kivételesen három személynek ítélnek oda augusztus 29-én, csütörtökön, 17 órától. Este már a Borudvarban és a nagyszínpadon is elindul az élet, előbbiben a Rambling Blues Trio lép fel.

 

Az Őszi Sokadalom városnapok immár 30. évfordulóját ünnepli, 1990-ben volt az első olyan közösségi ünnep Kézdivásárhelyen, amelynek városnapok jellege volt. Nem csak erre az alkalomra, de ennek apropóján is, a Vigadó Művelődési Ház újragondolta, kibővítette nagysikerű „Eredj, ha tudsz!” című egyéni produkcióját, és ennek nagyszínpadi adaptációjával nyitja meg a jubileumi városnapokat. Az előadás új műfajt teremt, rendezője, Lung László Zsolt a slow musical kategóriába sorolja. Az előadásban helyi tehetségek kapnak helyet, akik ezúttal nem csak a kulturális intézmény keretei között mutathatják meg tehetségüket. A produkció augusztus 29-én, csütörtökön 21 órától lesz, a szervezők ülőhelyeket biztosítanak, foglalás nem szükséges. Az előadásra a belépés díjtalan.

 

Az Őszi Sokadalom vásárnyitója ezúttal is péntek délután, azaz augusztus 30-án, 16.30-tól lesz, amelyen a Tanulók Klubja mazsorettcsoportjai és fúvószenekara, valamint a galaci Valurile Dunării fúvószenekar közösen lépnek fel. Idén sem marad el a korhű korzózás, azaz a XIX. századi vásári korkép, pénteken 19 órától pedig a Vigadó Művelődési Ház is színpadi programot kínál, amelynek keretében A Nő című produkciót láthatja a nagyérdemű a Voces Női Kar és Kolcsár József szereplésével.

 

Szintén pénteken, augusztus 30-án nyílik meg a IX. országos és nemzetközi papírszalvéta, kártyanaptár és telefonkártya kiállítás és börze a Hobbi Cserebere Klub szervezésében a Gyűjtemények Házában. Ezen kívül pénteken délelőtt megnyitja kapuit a Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere, az Őszi Sokadalom gyermekvárosa, amelynek szervezését idén is a Caritas vállalta, és a jól bevált játékokkal, vetélkedőkkel várja a legkisebbeket a rendezvény szívében található parkba.

 

Kísérőrendezvények teszik színesebb az Őszi Sokadalmat

 

Idén is számos kísérőprogram közül válogathatnak mindazok, akik kilátogatnak a 30. kiadásához érkezett kézdivásárhelyi városünnepre. Az előző évekhez hasonlóan a múzeum és a könyvtár is saját programokkal kapcsolódik be a sokadalmi forgatagba, az élő zene kedvelőit utcazene, az elektronikus műfajok iránt rajongókat pedig éjszakába nyúló Urbanizé bulik várják.

 

Az Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítótermében augusztus 30-án, pénteken 18 órától kerül sor Vajna László K. festőművész egyéni kiállításának megnyitójára. A tárlatot megnyitja dr. Deák Ferenc műkritikus, házigazda dr. Dimény Attila múzeumvezető. A múzeum ugyanakkor a kézdivásárhelyi református temető kulturális örökségét bemutató sétára várja az érdeklődőket dr. Dimény Attila vezetésével. A séta a református temető régi bejáratától, a Temető utcában levő haranglábtól indul szombat délelőtt 11 órakor, időtartama 1,5-2 óra. Az intézmény továbbá a családosokra is gondol, a városnapok alatt naponta 9 és 16 óra között múzeumi kincskeresőre várják az érdeklődőket, amely során felfedezhetik a múzeum céhtörténeti alapkiállítását.

 

A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár augusztus 29-én, csütörtökön nyitja a programok sorát, 18 órától Vántsa Judit főkönyvtáros a meseolvasás szövegértésre gyakorolt hatását mutatja be. Augusztus 30-án, pénteken ugyancsak a könyvtárvezető a gyógyszirupok, tinktúrák, teák készítéséről tart előadást. Augusztus 31-én, szombaton Tahiti varázslatos világa: Két sikeres vállalkozás története címmel tart bemutatót Ágoston Annamary. A felnőtteknek szóló előadások mellett természetesen a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Csütörtökön és pénteken 10-12 óra között gyermekfoglalkozásokkal várják a 5-10 éves gyerekeket, szombaton pedig 10, 11 és 12 órai kezdettel papírszínház előadásokat tekinthetnek meg a kicsik. Ezen kívül a mindhárom napon könyvturkáló várja az érdeklődőket a könyvtár udvarán, valamint ingyenesen be is lehet iratkozni az intézménybe.

 

Az Őszi Sokadalom vásári forgatagát idén is utcazene teszi hangulatosabbá. Az élő zene varázsa évről-évre számos érdeklődőt késztet hosszabb-rövidebb megállásra a főtéri korzózás közben, a jó hangulatot ezúttal is külföldi, hazai és helyi formációk alapozzák meg.  Szombaton és vasárnap 15 órai kezdettel a Csapa, a moldovai Dandies, a Southernman Robbie, a Bumeráng R.T., a Hit Factory, a MiniSnaps és a The Crazy Plumbers zenekarokat hallgathatja meg a közönség a Vigadó előtti téren.

 

Az esti koncerteket követő hajnalig tartó bulikról ebben az évben is az Urbanizé Garden gondoskodik. A bulisorozat mára a városünnep elválaszthatatlan részévé vált, a bulizni vágyók minden évben megtöltik a Molnár Józsiás parkban felállított party sátrat. A felhőtlen szórakozásról idén is az elektronikus zenei szcéna elismert fellépői gondoskodnak, pénteken Andrey Djackonda, Levitation és Lenard, szombaton pedig Shiver, Grid és Pdbr biztosítják a talpalávaló ütemeket.

 

A program elérhető a www.oszisokadalom.ro honlapon.


2019. július 31.