Két év kihagyás után, újra hagyományos március 15-i ünnepségre készül Kézdivásárhely. Az egyhetes programsorozatban szónok- és szavalóverseny, valamint ünnepi tárlat és ünnepi előadás is helyet kap. A központi ünnepség idei vendégei Cseke Attila fejlesztési miniszter és Vincze Lóránt, európai parlamenti képviselő.

 

A programsorozat a Zúg Március szónokversennyel (március 7.) és az általános iskolások számára kiírt szavalóversennyel (március 9.) indul. A magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett eseménysorozat keretében, immár hagyományosan, az Incze László Céhtörténeti Múzeum megnyitja 33. ünnepi tárlatát. Az eseményre 2022. március 13-án, délben kerül sor Józsa Irén nyugalmazott tanárnő, valamint a Cantus Kamarakórus (irányítója Fórika Balázs karnagy) közreműködésével. A tárlatot megnyitja Lénárt Tamás művészettörténész.

 

Március 14-én és 15-én a Nyerges-tetőn, valamint Kézdivásárhely közterein emlékeznek a városi oktatási intézmények, a Nyerges-tetőn ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szakközépiskola diákjai.

 

Március 15-én, 9 órakor ünnepi istentisztelettel indul a nap a református templomban, műsorral készülnek a Református Kollégium diákjai. A Gábor Áron téren tartandó megemlékezés 11 órakor kezdődik az iskolák felvonulásával, majd lovashuszárok, a hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek bemutatkozása következik. Az ünnepi műsor a déli harangszó után veszi kezdetét itt közreműködik a KRK Band, a Tanulók Klubja fúvószenekara, valamint a szónok- és szavalóverseny győztese. Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, ünnepi beszédet mond Cseke Attila fejlesztési miniszter és Vincze Lóránt, európai parlamenti képviselő; Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője tolmácsolja.

 

A programsorozat alkalomhoz illő előadással zárul, amelyet 18 órától tartanak a Vigadó Művelődési Házban, rendezője Lung László Zsolt.


2022. március 2.