Harmincadik évfordulóját ünnepelte idén a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom, amely a 90-es évek elején egy közösségi rendezvényből indult, mára pedig Erdély egyik legszínesebb, legkiforrottabb városünnepévé vált. A szervezők idén minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettek a helyi és környékbeli produkciókra, így a rendezvény ezúttal is rászolgált a pár éve megfogalmazott „értékszüret” mottóra.

 

Esernyők helyett színes szalagok

 

Az elmúlt években megszokott színes esernyők helyett idén lila-bordó-rózsaszín szalagok díszítették az Őszi Sokadalom tereit, többek között a főtérre vezető utcát vagy a központi park fáit. Lilás színeket öltött magára a „Kézdivásárhely” betűinstalláció, illetve megmaradtak a tavaly nagy sikernek örvendő virággal díszített hinták, amelyek idén is népszerű fotó-helyszínnek bizonyultak. A helyszínek közötti eligazodást színes útbaigazító táblák könnyítették meg, hogy biztosan mindenki megtalálja az őt érdeklő programot.

 

A hagyományos termelők és kézművesek idén is visszacsempészték a régi korok vásári hangulatát a Gábor Áron térre, ahol közel száz árus kínálta portékáját a nagyérdeműnek. A választék ezúttal is színes volt, mindenki találhatott a kedvére való vásárfiát, ezt igazolja az a tény is, hogy a hétvége során folyamatos volt a nyüzsgés a standok körül. Újdonságként, a tér egyik oldalát a street food foglalta el, ahol különböző gyorsételeket fogyaszthattak el a korzózás közben megéhezett városlakók.

 

Gyermekváros és ifjúsági tér

 

Már hagyománnyá vált, hogy városnapokkor a főtér hátsó részét a gyerekek veszik birtokukba. Ez idén sem volt másként, a Gyulafehérvári Caritas által létrehozott Csíkos, pöttyös és kockás gyermekek terén különböző ügyességi játékok és kreatív műhelyek várták a legkisebbeket. A változatos tevékenységek ezúttal is több száz kisgyereket vonzottak, és míg a kicsik játszottak, a szülők is nyugodtan végigjárhatták a Sokadalom helyszíneit.

 

A gyermekváros szomszédságában, a Gábor Áron szobor előtti területen az ifjúság kapott teret, ahol helyi és Erdély más pontjairól érkezett meghívottak beszéltek irodalomról, sportról, környezetvédelemről és más fiatalos témákról. Az Ifjúsági téren sokan megfordultak hosszabb-rövidebb időre, hiszen a fák árnyékában, egy padra vagy akár a fűbe leülve kellemes környezetben lehetett kicsit megpihenni és érdekes előadásokat hallgatni.

 

Zene minden műfaj kedvelőinek

 

A Borudvarban idén is a néptánc és a népzene elegyedett a minőségi borokkal, de a jazz és blues zene kedvelői is hallgathattak nekik szóló koncerteket. Szombaton és vasárnap délután utcazene töltötte be a Vigadó előtti teret, a jó hangulatról helyi, hazai és külföldi formációk gondoskodtak, népes közönséget toborozva maguk köré.

 

Az éjszakai bulikról ebben az évben is a Molnár Józisás parkban felállított Urbanizé Garden gondoskodott, ahol a színpadi koncerteket követően hajnalig rophatták az elektronikus zene kedvelői. A talpalávalót elismert hazai lemezlovasok biztosították, a party sátor pedig zsúfolásig megtelt szórakozni vágyó fiatalokkal.

 

Gazdag kulturális programok

 

A kulturális feltöltődésre vágyók idén is több helyszín és számos program közül válogathattak, hiszen a Vigadó Művelődési Ház, a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár és az Incze László Céhtörténeti Múzeum is készült különböző, kicsiket és nagyokat egyaránt megszólító tevékenységekkel. Az érdeklődőket többek között színházi előadás, rajfilmvetítések, gyerekfoglalkozások, kiállításmegnyitó és számos más program várta.

 

A Molnár Józsiás park adott otthont a már tizedik kiadásához érkezett Pityókafesztiválnak, ahol a legfinomabb pityókából készült ételeket díjazták. A Gyűjtemények házában papírszalvéta, kártyanaptár és telefonkártya kiállítást és börzét tartottak. A kézdivásárhelyi Nők Egyesületének szervezésében XIX. századi korhű ruhákban korzózott a főtéren Gyöngyös Város Barátainak Köre és a Zöld Nap Egyesület.

 

Több ezer embert vonzottak a színpadi koncertek

 

Mint minden évben, a legtöbb embert ezúttal is a színpadi koncertek csalogattak ki a Gábor Áron térre. Az idén különösen nagy hangsúlyt kaptak a helyi és környékbeli fellépők, de természetesen nem hiányoztak a magyarországi sztárok sem.

 

A színpadi program ezúttal egy nappal korábban indult, csütörtök este a Vigadó Művelődési Ház vitte színpadra a helyi tehetségek közreműködésével létrejött Átutazók című produkciót, Lung László Zsolt intézményvezető rendezésében. A zenés, táncos, végzős diákok vallomásaival színesített műsor hangsúlyosan a helyi értékek bemutatására törekedett, és több száz érdeklődő követte figyelemmel.

 

Pénteken, a hagyományokhoz híven, a Tanulók Klubja mazsorettcsoportjainak és fúvószenekarának fellépése nyitotta meg a városnapokat, a galaci Valurile Dunării fúvószenekarral kiegészülve. Ezt követően a tehetséges testvérpár, Király Linda és Király Viktor szórakoztatta a közönséget, majd a Children of Distance rap-formáció gyűjtötte a színpad köré elsősorban a tizenéves korosztályt. Az estét a kézdivásárhelyi Katona Tamást is soraiban tudó YesYes zárta.

 

Szombaton a rockzene kapott főszerepet, előbb a szászrégeni Titán zenekar lépett színpadra, majd a Moby Dickre tombolhattak a keményebb műfaj kedvelői. Végül egy helyi produkció, a Demeter Eli és barátai által előadott, Pink Floyd magyarul koncert örvendeztette meg a főtérre kilátogatókat.

 

Vasárnap a gyergyószentmiklósi 4S Street melegítette be a közönséget, majd a szintén Gyergyóból indult, de azóta óriási pályát befutó Bagossy Brothers Company lépett a városnapok színpadára. Az igényes élő zenét játszó zenekar koncertjére zsúfolásig megtelt a színpad előtti tér, a több ezer ember között szinte egy tűt sem lehetett volna elejteni. Az Őszi Sokadalom harmincadik kiadására Havasi Balázs Pure Piano koncertje tette fel a pontot, amely során korábban közönség előtt nem játszott zongoradarabok is felcsendültek. A városnapokat látványos tűzijáték zárta.

 

Farkas Áron


2019. szeptember 4.