Négy napirendi pont szerepelt a kézdivásárhelyi tanács soros ülésén. A testület többek között a közvilágítás bérbeadásáról is döntött.

 

Elsőként a költségvetés módosításáról döntöttek, a kórház ugyanis egy 100 ezer lejes tétellel gazdagodott. A tervezet kapcsán szó esett buszmegállók létesítéséről is. Mint kiderült, a város azt tervezi, hogy fából készít lefödéseket az ún. buszmegállóknál, jóllehet egyik sincs engedélyezve. Hegedűs Ferenc tanácsos szóvá tette: számára érthetetlen, hogy mindenki kénye-kedve szerint áll meg, hiszen a Kézdivásárhelyen levő buszmegállók egyike sem hivatalos, szokás alakította ki azokat. Bokor Tibor válaszában elmondta: egyetért a tanácsossal, viszont a szállítócégek működését nem áll módjában az önkormányzatnak szabályoznia, sajnos, a „decentralizáció mioritikus elve” a város részére csak kötelezettségeket ró, elvárásai nem lehetnek. Így ennek okán nincs beleszólásuk abba, hogy a buszok hol állnak meg, esetleg a rendőrség léphetne fel. A kérdést azzal zárták, hogy a következő tanácsülésre meghívják Popa Florin rendőrparancsnokot.

 

A megbeszélésen a közvilágítási szolgáltatás bérbeadásáról és annak szabályzatáról is tanácshatározat született. A tavaly már elfogadott a testület egy erre vonatkozó tervezetet, most annak egy újabb fejezetéről van szó. Amint azt Antal Emőke városmenedzser előterjesztésében elmondta, a településeknek a jogszabályok szerint két lehetőségük van: vagy létesítenek egy céget a közvilágítás működtetésére, vagy szerződést kötnek egy szakvállalkozással. Hatékonyság végett ez utóbbi mellett döntöttek, így hamarosan várják a jelentkezőket, akik szigorú feltételek mellett hajlandóak lesznek öt évig kb. 2,5 millió lejért ezt a szolgáltatást kivitelezni.

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2019. július 23.