Augusztus 6-án, csütörtökön érinti Háromszéket Románia egyik legrangosabb kerékpár-viadalának, Székelyföld Kerékpáros Körversenyének a mezőnye – közölték tegnapi sajtótájékoztatójukon a szervezők. A 9. kiadásához érkezett viadal összdíjazása tízezer eurót tesz ki, a versenyzők több mint 500 kilométert tesznek meg a három nap alatt.

 

Csíki András versenyigazgató és Ráduly Róbert Kálmán, a szervezőbizottság elnöke előbb Sepsiszentgyörgyön, majd Kézdivásárhelyen ismertette az augusztus 6–8. között zajló Székely Körverseny idei programját, újdonságait. A háromszéki elöljárók hangsúlyozták, ezúttal is szívesen megadtak minden segítséget a rendezéshez, és biztosították a szervezőket arról, hogy mindent megtesznek a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében.

 

– Újdonságszámba megy, hogy egy úgynevezett kerékpáros nagyhétre szélesítettük ki az eseményt, a három napon át zajló körverseny mellett több említésre méltó rendezvényünk is lesz. Ma és holnap zajlik a Dirt on Fire nevű nemzetközi akrobatikus kerékpárverseny a csíkszeredai biciklipályán, augusztus 9-én, vasárnap pedig a hegyikerékpározás szerelmeseinek rendezzük az MTB Maratont – részletezte Ráduly Róbert Kálmán.

 

Idén az Erdélyi Magyar Televízió szerdától vasárnapig esténként, 21 óra 30 perctől összefoglalót sugároz az adott nap történéseiről, illetve a www.csikisport.ro honlapon is naprakész információkat találhatnak az érdeklődők.

 

Az amatőrök idén is kapnak bizonyítási lehetőséget, augusztus 8-án, szombaton délelőtt Hargitafürdőre tekernek, délután pedig a városban kialakított pályán teljesítenek. Bővebb információkért Ábrahám Előd szervezőhöz fordulhatnak a 0742.046.677-es telefonszámon.

 

– Jövőre a 10. jubileumi kiíráshoz érkezünk, és szeretnénk, ha nemcsak átutazó lenne a háromszéki szakasz, hanem külön Szentgyörgy centrikus fordulót is szervezhetnénk, ehhez azonban a helyi szervek hangsúlyosabban kell támogassák a viadalt – közölte a szervezőbizottság elnöke.

 

A verseny idén is a hivatalos csapatbemutatóval kezdődik augusztus 5-én, majd a csütörtöki első szakasz szeli át Háromszéket. A mezőny 11 órakor rajtol Csíkszeredában, majd Tusnád érintésével az 578-as európai úton folytatják a szakaszt Sepsiszentgyörgyig, ahol a nap második sprintjét tartják. Sepsiszentgyörgyről a 13E országúton haladnak Réty érintésével Kovásznára, ahonnan Zabolán, Imecsfalván és Szentkatolnán át érik el Kézdivásárhelyt, ahol a szakasz harmadik sprintje következik. A kerekesek Kézdivásárhelyről a Nyergestető felé veszik az irányt. A versenyzők várhatóan 13 óra körül érkeznek Sepsiszentgyörgyre, legkésőbb 14 órakor pedig Kézdivásárhelyre.

 

A második napon, a verseny történetében először Székelyudvarhelyről indul a király-etap, a legnehezebb szakasz öt hegymenő próbát és három sprintet foglal magába a Székelyudvarhely – Parajd – Bucsin-tető – Gyergyószentmiklós – Libán-tető – Szentegyháza – Tolvajos-tető – Csíkszereda útvonalon. A szombati zárónapon két félpróbát rendeznek, délelőtt indítják az egyéni időfutamot, délután pedig a felcsíki kört teljesítik a résztvevők, majd 17 kört tekernek Csíkszereda utcáin.

 

Csíki András versenyigazgató megértésre kér mindenkit, mondva, a verseny felbolydulással is jár, ezért kérik a lakókat és autóvezetőket, hogy tartsák tiszteletben a versenyzőket, és várják ki türelemmel, amíg a mezőny átsuhan a vidékükön.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartha Zsófia



2015. július 31.