Tavaly a kézdivásárhelyi szociális lakások bérlői felháborodással vették tudomásul, hogy épületilletéket kell fizetniük. Időközben változás történt, a részletekről a helyi adó- és illetékirodában érdeklődtünk.

 

Amint arról írtunk, tavaly januártól az adótörvénykönyv (2015/227-es törvény) 445. cikkelyének második pontja értelmében az állami intézmény által bérbe adott lakások, illetve területek adóját a bérlőnek kellett fizetnie, és ez alól a szociális tömbházak bérlői sem mentesültek. Időközben a minisztérium átiratban tisztázta a dolgokat – mondta el lapunknak Kovács Éva, a kézdivásárhelyi adó- és illetékiroda vezetője. „A 2015/227-es törvény 456. cikkelyének a) pontja kimondja, hogy csak abban az esetben kell az állami intézmény által bérbe adott lakások adóját a bérlőnek fizetnie, amennyiben az ingatlanban kereskedelmi tevékenység zajlik.”

 

A szakember hozzátette, a tavaly kifizetett épületilletéket be­építették az érintettek idei adójába. „Azok a személyek, akiknek nincs idei adójuk, ám tavaly befizették az említett illetéket, jöjjenek be az irodába, ahol egy formanyomtatvány benyújtása után visszakapják az adott összeget”, summázott.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Daczó H. Barna


2017. február 17.