A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi soros ülésén megoldást találtak arra, hogy a közeljövőben a műkorcsolya-oktatásra járó gyerekek szülei a pályadíj felét fizessék. Ennek feltétele azonban a műkorcsolya szakág bejegyeztetése.

 

A tanácsülésen jelen lévő szülők abbéli kérését tartalmazó határozattervezetet, hogy a versenycsapatok (műkorcsolyázók és jégkorongozók) számára a jégpálya órabérét 200 lejről 100 lejre csökkentsék, a kettős minőségben jelenlévő Czipa Loránd terjesztette elő. „Mindenhol fizetnek a jégpálya használatáért, de nem mindegy, hogy a város vagy a szülők teszik ezt. Ugyanakkor a sportcsarnok órabére 100 lej, és úgy tartanánk helyesnek, ha mindkét sportlétesítmény pályadíja azonos lenne.”

 

Hozzátette, a megoldást a jégpálya megfelelő menedzselésében látják, nevezetesen abban, hogy a létesítményt az ott rendezett versenyekből befolyó jövedelemből tartsák fenn. „A jelenlegi bérek a kézdivásárhelyi csapatok felszámolásához vezetnek, miközben a jégpálya üresen áll naponta rövidebb-hosszabb ideig, és amennyiben a műkorcsolya- vagy a jégkorong-csapat megszűnne, a létesítmény fenntartására a jelenleginél jóval kisebb összeg folyna be”, sorolta az érveket, hozzátéve, a szülők eddig hetente 600 lejjel járultak hozzá a pályabérhez, ami három edzésre volt elegendő, és ennél többet a továbbiakban sem tudnak fizetni. Petra Knezevic Kolarevic edző ismételten hangsúlyozta, hogy a műkorcsolya megköveteli a rendszeres, napi edzésprogramot, amit jelen körülmények között nem tudnak folytatni.

 

Bokor Tibor polgármester válaszában kifejtette, szeretné, hogy a jégpálya tíz év múlva is működjön. Hozzátette, a sportcsarnok költségei mintegy háromszor kisebbek a jégpályáénál, mely fenntartásának önköltségi ára sokkal magasabb, mint 200 lej óránként. Megjegyezte, igaztalannak tartja azt a kijelentést, hogy a pálya időnként üres. „Most is egy magyarhermányi csoport vár bebocsátásra”, hangsúlyozta. Hozzátette, a felújított stadion, az új műfüves focipálya, a sportcsarnok és a jégpálya fenntartása egyaránt sok pénzbe kerül. „Ha a jégpálya órabérét 100 lejre csökkentenénk a sportolók számára, ezzel precedenst teremtenénk. Jönnének a kosárlabdázók, a futballisták és a többiek, és ha a nyomásnak engedünk, és populista döntéseket hozunk, bezárhatjuk a létesítményeket, mert a villanyszámlát nem tudjuk kifizetni.”

 

Bár a tanács elutasította a műjégpálya bérlési díjának 50%-os csökkentését, ez nem azt jelenti, hogy nem támogatnánk a műkorcsolyázókat. „Sporttámogatásra a tavalyi 120 ezer helyett 200 ezer lejt irányoztunk elő. Ahogy azt más sportágakkal is tettük, a jégkorongot, illetve a műkorcsolyát is pályázatokon keresztül támogathatjuk.” Megjegyezte, ennek feltétele a műkorcsolya-szakosztály hivatalos bejegyeztetése. Az elöljáró ugyanakkor felkérte az edzőt, vegyen részt a továbbiakban is a Korisuli-programban, azonban Petra Knezevic Kolarevic azt válaszolta, ez nem lehetséges, hiszen, a szóbeli megegyezést követően a szerződés aláírása, sajnos, váratott magára, és időközben a megyeszékhelyről keresték meg hasonló program működtetésére, amit elfogadott.

 

Forrás: Székely Hírmondó


2018. február 23.