Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor három finanszírozási szerződést írt alá a Regionális Operatív Program 3.1. B főága keretében Gyulafehérváron, 2018. augusztus 21-én, kedden. Az elöljáró sajtótájékoztató keretében ismertette a szerződések részleteit, amelyek három tanügyi intézmény energetikai rehabilitálását célozzák.

 

A három projekt összértéke 5,4 millió lej, amelyet a Csipkerózsika napközi, a Benedek Elek utcai óvoda-bölcsőde és a Turóczi Mózes-iskola kap. Az intézmények energetikai rehabilitálása jobb tanulási körülményeket biztosít több mint 650 gyerek számára – emelte ki Bokor. A befektetések nyomán csökkenni fog az épületek fenntartási költsége, a megtakarított összeget pedig egyéb, a köz javát szolgáló célokra lehet majd költeni.

 

A Csipkerózsika napközi rehabilitálására előirányozott pályázat összértéke 1.090.094,86 lej, a vissza nem térítendő támogatás érteke 1,013.944,54 lej, önrész 20.692,75 lej. A tervezett munkák között szerepel a tetőjavítás, a technikai pince tetőrészének szigetelése, a földszint padlójának cseréje, hőszigetelése, az épület külső falainak szigetelése, új fűtésrendszer, fotovoltaikus panók felszerelése, az épület világítótesteinek cseréje nagyobb hatásfokú, LED energiaspórlós világítótestekkel, rekuperációs ventillació rendszer felszerelése, külső, biztonsági kijárat felállítása, villámhárító, hőálló ajtó és fogyatékkal rendelkezőknek bejárat felállítása. A munkálatokat 2019 decemberében kell befejezni.

 

A Benedek Elek utcai napközi-bölcsőde energetikai rehabilitálásáról szóló pályázat összértéke 1.956.400,08 lej, a vissza nem térítendő támogatás érteke 1.816.931,06 lej, önrész 37.080 lej. A tervezett munkák között szerepel az épület tetőrészének felújítása, padlójának szigetelése, 40 darab fotovoltaikus elem felszerelése saját használatra történő energiatermelésre, a fűtésrendszer teljes felújítása, az épület külső falainak hőszigetelése, rekuperatív ventillációs rendszer, új, hatékony LED világító rendszer felszerelése, ablakok cseréje, esővízgyűjtő-rendszer felújítása. A földszinti bejárás megkönnyítésére a termek egy részét újraosztják. 2020 januárjában kell a munkálatokat befejezni.

 

A Turóczi Mózes Általános Iskola energetikai rehabilitálásáról szóló pályázat a legnagyobb a most aláírt három pályázat közül, összértéke 2.520.059,43 lej, amiből vissza nem térítendő támogatás 2.333.578,44 lej, önrész 47.624,05 lej. A tervezett munkák között szerepel a padlás szigetelése, a tető és az esővízgyüjtő-rendszer felújítása, a külső falak hőszigetelése, a fűtésrendszer felújítása, mechanikus, rekuperációs ventillációs rendszer felszerelése, 78 fotovoltaikus elem felállítása, a földszinti osztálytermek padlójának felújítása hőszigetelő anyaggal, magas hatékonyságú, energiasporló LED világítótestek felszerelése, belső hidrántrendszer létesítése, valamint tűzvédelmi szempontból fontos a  lépcsőházat az emeletektől elzáró ajtók felszerelése. A munkálatokat 2020-ban kell befejezni.


2018. augusztus 23.