Bokor Tibor polgármester Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója társaságában 2018. március 28-án, szerdán aláírta a kézdivásárhelyi kórház sebészeti osztályának felújításáról szóló finanszírozási szerződést. Amellett, hogy a több mint 100 éves épület kívül és belül is megújul, növelik annak energiahatékonyságát. A projekt összértéke közel 3 millió lej, és 2019 decemberéig készül el.

 

Bokor Tibor fontos pillanatnak nevezte a szerződés aláírását, hiszen ezzel a beruházással nem csak rendbe tesznek egy omladozó, régi épületet, hanem a fűtés- és világítórendszer megújításával, a fotovoltaikus elemek használatával csökkentik az intézmény költségeit, amely az orvosi szolgáltatás minőségének javulását is eredményezi – fogalmazott sajtótájékoztató keretében a céhes város elöljárója. A pályázatot uniós forrásokból finanszírozzák, amelynek önrésze mindössze 81.750 lej, a projekt összértéke 2 millió 9 ezer lej.

 

Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója azt mondta: Romániának országosan húsz százalékos energiacsökkenést kell elérnie, amelyhez az ehhez hasonló projektek nagyban hozzájárulnak. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség számára a kórházi pályázatok prioritást élveznek, de Kézdivásárhelynek további négy oktatási intézmény energiahatékonyságának növelésére leadott pályázata van, amelyek elbírálás alatt állnak, mind jó esélyekkel.

 

Dr. Kelemen András, a kórház korábbi igazgatója régi problémának nevezte a sebészeti osztály épületének állapotát, elmondása szerint „nagyon megérett az idő a rehabilitálásra”. „Néhány évvel ezelőtt kezdtük el a tervek elkészítését az önkormányzattal közösen, közben megtörtént a kórház vezetőségének váltása, de ez semmiben nem befolyásolja a működést vagy a tervek megvalósítását” – szögezte le a főorvos.

 

Canea-Kocsis András, a kórház új menedzsere megköszönte azoknak, akik kezdeményezték és kivitelezték a pályázatot, akik eldöntötték, hogy támogatják egy ilyen terv elkészítését, „mert szükség van rá”. „Hatalmas a támogatásra nyert összeg, ami nem áll és nem állt volna soha sem a kórház, sem az önkormányzat rendelkezésére” – nyomatékosított az igazgató.

 

A szerződésaláírás után a közbeszerzési eljárás következik, majd ha megvan a kivitelező cég, elkezdődhet a munkálat.


 


2018. március 29.