Október 16-19. között első alkalommal került megszervezésre az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia, amelyen huszonkét erdélyi magyar iskola félezer diákja mérkőzött meg a kolozsvári Sportbázis területén.

 

A versenyszámokban gazdag rendezvényen öt sportágban mérkőzhettek meg a fiatalok: röplabdában, a kézilabdában, az atlétikában, a fociban és a kosárlabdában. Kézdivásárhelyt és Kovászna megyét a Nagy Mózes Gimnázium fiú kosárlabdacsapata képviselte, akik az előkelő harmadik helyet szerezték meg. A csapat tagjai Bartók Tamás, Fekete Szabolcs, Finta Ákos, Kelemen Hunor, Sinkler Gábor, Tamás Hunor, Tuchilus Ales, Váncsa Róbert és Vardó Botond voltak, edzőjük Gazda Szilárd.

 

A hiánypótló kezdeményezés célja lehetőséget adni szakmai kapcsolatépítésre, úgy biztosítani az erdélyi magyar sportutánpótlás szemléjét, hogy a közösség hasznára legyen, illetve a klasszikus értelemben vett egyéni és csoportos olimpiai sportágak közelebb hozása. A szervezőknél ez alkalommal is előkelő helyen szerepelt a fiatalok egészséges életmódra való nevelése, szeretnék, ha a diákok egyre több számban megkedveljék a rendszeres mozgást, lássák az aktív életmód előnyeit, tudatosítsák ennek hasznát. A rendezvény kapcsolatteremtő hatása abban is megmutatkozott, hogy az aktív sportolás lehetőségének biztosítása mellett a különböző városokban élő fiatalok megismerkedését is elősegítette. Új barátokra találtak, tartós kapcsolatok alakultak ki.

 

A sportolimpia fővédnöke az a Károlyi Béla, aki az Amerikai Egyesült Államokban vált világhírű tornaedzővé, a jelenlegi USA nemzeti tornacsapatának a vezetője.



2015. október 20.