Számos újdonság lesz az idei, immár 8. alkalommal megrendezendő Székelyföld Kerékpáros Körversenyen. A csütörtökön rajtoló verseny Hargita, Kovászna és Maros megyét érinti. Kézdivásárhelyre augusztus 7-én, csütörtökön fél kettőkor érkeznek.

 

A Székelyföldi Kerékpáros Körverseny csütörtökön 13.30-kor érkezik Kézdivásárhelyre Szentkatolna irányából, majd a versenyzők az Állomás utcáról rátérnek a Gyárak útjára, ott kimennek a Mol kútig, végig a Csernátoni út-Petőfi Sándor utca útszakaszon, majd a gatyaszári körforgalomnál Szentlélek felé térnek, és az Ady Endre úton hagyják el a várost a Nyergestető felé. Ahol áthalad a karaván, útlezárásokra és forgalomkorlátozásra kell számítani.

 

A körversenyről

 

Tizenkilenc csapat küldte el benevezését Székelyföld Kerékpáros Körversenyére, újdonságnak számít egy-egy orosz, japán és argentin csapat indulása. A 19 benevezett csapat közül tíz kontinentális csapat, három nemzeti, hat pedig regionális válogatott, így idén is színvonalas lesz a verseny. Hargita megye önkormányzata 20 ezer lejjel támogatja a rendezvényt. Kovászna megye önkormányzata szintén 20 ezer, Székelyudvarhely 10 ezer, Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely pedig 5-5 ezer lejt különített el erre a versenyre, míg a szerevező Csíkszereda 150 ezer lejjel száll be Székelyföld Kerékpáros Körversenyének költségvetésébe.

 

Az Europa Tour-sorozat részét képező székelyföldi körversenyen a csapatbemutatót szerdán este 8 órától tartják a csíkszeredai Mikó-vár udvarán. Csütörtökön, augusztus 7-én többnyire Háromszéken kerekeznek a versenyzők, a rajt délelőtt 11 órakor lesz Csíkszereda központjában, az útvonal pedig: Csíkszentkirály–Verebes–Csíkszentsimon–Tusnád–Tusnádfürdő–Sepsiszentgyörgy–Kézdivásárhely–Kászonaltíz–Nyergestető–Kozmás–Csíkszereda (185 km).

 

Pénteken, augusztus 8-án Nyárádszeredában lesz a rajt, majd a Szováta–Parajd–Bucsin-te­tő–Gyergyószentmiklós–Tekerőpatak–Libán-tető–Fenyéd–Homoródfürdő–Szentegyháza–Tolvajos-tető–Hargitafürdő-útvo­nalon haladva fejezik be a 191 km-es szakaszt.

 

Szombaton, augusztus 9-én két félszakaszra kerül sor. Délelőtt 10 órától zajlik a Tolvajos-tető és Hargitafürdő közötti 7 km-es egyéni időfutam, szombaton délután 17.15-től pedig a 3/B jelű félszakasz.

 

Ezen a előbb a Csíkszereda–Csíkrákos–Szépvíz–Csíkszereda-útvonalon haladnak a versenyzők, majd Csíkszereda utcáin kialakított 5,3 km-es pályán tesznek meg 17 kört. Ezen az újdonság, hogy a felújítások miatt lezárt Szász Endre utca helyett a Kőrösi Csoma Sándor, a Szentlélek, a Müller László, Tudor Vladimirescu és a Miron Cristea utcákon is áthaladnak majd a versenyzők.

 

A verseny összdíjazása 10 431 euró, a szakaszgyőzelemért 723 euró jár, az összetettben első helyen végző kerekes pedig 1263 eurót kap majd. Idén is lesznek megkülönböztető trikók, de ezek színe változott. Az éllovas a narancssárga-fekete pöttyös trikót viseli majd, a pontversenyben élen álló a piros-fekete, „Székelyföld” feliratú trikót, a legjobb hegyimenő a sárga, „Csíkszereda” feliratú mezt, míg a legjobb fiatal (U23) versenyző a fehér színű, „Amigo” feliratú mezt viselheti.


 


2014. augusztus 6.