– Comemorare de 15 Martie la Târgu Secuiesc –

 

Stârnește un interes din ce în ce mai mare în cadrul maghiarilor din patria din Carpați defilarea cu cai din Târgu Secuiesc și festivitatea centrală organizată în memoria revoluției și luptei pentru libertate de la 1848-49, la care au călătorit în acest an pentru prima dată și reprezentanții minorității din Vojvodina și, pe lângă localitățile înfrățite din patria maghiară, delegațiile din județul Heves și, Dr. Pajtók Gábor, însărcinatul guvernamental, și  Szabó Róbert, președintele adunării generale al județului Heves, au sărbătorit împreună cu cei din Trei Scaune. Oficiali străluciți, ca Dr. Csige Sándor Zoltán, consulul conducător al Consulatului Principal al Ungariei din Miercurea Ciuc, Nagy Károly Zoltán, întâiul atașat al Ambasadei Ungariei din București, respectiv Fejér László Ödön, deputat parlamentar și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, s-a închinat de asemenea în centrul orașului breslelor în fața amintirii eroilor de la 48. Pe invitații orașului și pe mulțimea care sărbătorea, totodată pe întreaga națiune maghiară unitară i-a salutat primatul Bokor Tibor, care și-a început discursul de sărbătoare cu umorul în fața tinerilor și curajoșilor: „Nu poate să vină niciodată nicio putere sau comandă, care ar putea împiedica faptul ca, până când trăiește în acest spațiu ultimul om care dorește a sărbători, să nu ne amintim aici de curajoșii din 48. Căci, stimă celor curajoși! Stimă și azi, stimă și mâine, stimă, până când trăiește maghiar, care să-și prezinte omagiile.”

 

Gândurile sale de sărbătoare s-au inspirat din cuvintele unui spectacol prezentat în trecutul apropiat: „Toată lumea, care-l știe pe acest pământ al său, poate fi fericit. Noi, maghiarii, avem o stea separată pe cer. Uneori nu vedem această stea, nici chiar atunci când este acolo. Strălucește acolo, deasupra noastră, și are grijă de noi. Cu timpul, vine cineva, care cu lumina acestei stele poate aprinde sufletele”. Cu siguranță simt că lumina acestei stele acum, la 15 martie, strălucește cel mai frumos. Și lumina acestei stele a fost în 48 Kossuth Lajos, care ne-a trimis vorbă că trebuie să mergem și, la chemarea lui, mai multe mii de tineri patrioți au pornit la luptă, Gábor Áron, care a scris istoria micului nostru oraș prin faptul că, auzind numele lui, fiecare maghiar își aduce aminte de Târgu Secuiesc; Petőfi, căruia nu i-a fost frică să spună ce dorește națiunea maghiară. Și împreună cu Petőfi, a adresat întrebarea, „Există oare în lume un lanț mai frumos / Decât cel care ne leagă pe noi? (…)”, la care a formulat totodată și răspunsul: „Nu există. Și de multe ori nu vedem cu cât suntem mai puternici împreună și nu separat, cu cât suntem mai deștepți, dacă ne așezăm cu toții la aceeași masă și nu fiecare lângă cea proprie, cu cât suntem mai autentici, uniți și nu dezbinați.”

 

În urma discursului de urare, dr. Csige Sándor Zoltán, consulul conducător al Consulatului Principal al Ungariei din Miercurea Ciuc a transmis mesajul premierului Orbán Viktor pe care l-a urmat programul muzical al orchestrei Liceului Nagy Mózes. După discursul, prin care s-a adresat și tinerilor, al câștigătoarei din acest an al concursului oratoric Vuiește Martie, Bagoly Anabella, eleva în clasa a IX-a (Liceul Nagy Mózes), respectiv recitarea câștigătorului premiului întâi al concursului de recitare publicat anual în spiritul zilei de 15 martie, Jánosi Zsolt (Școala Generală Turóczi Mózes clasa a VIII-a), li s-a adresat celor adunați dr. Pajtók Gábor, însărcinatul guvernamental al județului Heves. Cuvântarea s-a bazat pe comparație, făcând o paralelă între desfășurarea luptelor de la 1848-49 în județele Covasna și Heves. A scos în evidență  lângă faptele bărbătești și rolul principal al femeilor, căci „ele, pe lângă asigurarea refugiului sufletesc și corporal, în caz de nevoie, au luptat, apucând și armă”.

 

Bokor Barna, actorul Teatrului Național din Târgu Mureș, a  citat trecutul glorios cu cuvintele lui Ady Endre,  „trimițând vorbă viață și credință” tinerilor, generației viitoare (Ady Endre: Martie al focului ), iar după binecuvântarea ecumenică de sărbătoare, depunerea coroanelor de flori a încheiat festivitatea din centru.

 

În acest an Muzeul Breslelor Incze László a fixat pentru prima dată deschiderea expoziției de la 15 martie pe ziua sărbătorii naționale maghiare – de această dată 28 de artiști și 40 de creații au încadrat sărbătoarea. Expoziția a fost deschisă de Nagy Károly Zoltán, ambasadorul adjunct din București al Ungariei, care a formulat astfel: „Arta este în același timp și libertate și se poate lupta și cu pensula, cu cuțitul de modelat”. Istoricul de artă Dobolyi Annamária, elogiatorul expoziției, însă atrage atenția asupra acelei trăsături ale artei contemporane că aceea „îndemnă la cugetare și aprofundare, creând prin acesta o atmosferă de sărbătoare în inima oamenilor”. Deschiderea expoziției a fost încheiată de spectacolul orchestrei dirijată de Ruszka Sándor, preot-profesor al Colegiului Reformat.

 

Mijlocul lui martie 2015 l-a făcut special prezentarea tunului de aramă al lui Gábor Áron așezat pe un soclu nou, care a avut loc în sala de expoziții de la parter al Casei de Cultură Vigadó, în elogiul muzeologului Vargha Mihály, directorul Muzeului Național Secuiesc. După raportul despre rătăcirile tunului descoperit în curtea Spitalului Rudolf din Târgu Secuiesc, turnat în atelierul turnătorului de tun Turóczi Mózes, despre „întoarcerea lui acasă” definitiv din București, s-a adresat celor adunați Szabó Róbert, președintele Adunării Generale din Județul Heves.

 

Singurul tun de aramă supraviețuitor al lui Gábor Áron a primit de această dată un soclu nou, durabil – afet – mulțumită donației din partea locuitorilor județului Heves, iar despre importanța acestei colaborări a vorbit edilul, accentuând că națiunea maghiară atunci a avut succes, când s-a aliat. Rezultatul acestei simpatii, de gândire împreună și acțiune împreună este noul soclu predat acum. La eveniment s-a prezentat și maistrul „turnător de tun” Pohárdi József, care a zugrăvit cu emoție: confecționarea afetului tunului , considerat o relicvă națională, a însemnat încoronarea muncii vieții sale.

 

Tunul turnat din clopote din Trei Scaune, din lingurițele adunate de copii,  din greutăți de ceas, din sfeșnice adunate de femei a fost predat de către Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, care în discursul său a direcționat atenția asupra faptului că „se poate aproape simți că tunul de aramă al lui Gábor Áron are suflet. Dacă iarna îmbrățișăm copacii, deși fiecare este rece, totuși se simte că acela, în care este viață, este mai călduț. Așa este și cu această țeavă de tun: nu e rece, ci palpitează, a are suflet. Se simte acel suflet pe care l-au răsuflat în el Gábor Áron, Turóczy Mózes”. Apoi președintele a mai spus că – tocmai ca strămoșii noștri – faptele mari, acțiunile decisive trebuie să le visăm. „Acțiunile curajoase, pașii mari nu pot fi calculate cu cap rece, calculat pe hârtie, cu precizie de inginer. Acelea trebuie gândite. Spunem cu calmul trecutului nostru de o mie de ani dătător de forță: trebuie să existe din nou vis secuiesc. O secuime bogată și puternică. Acesta este visul de altădată și de azi al lui Gábor Áron. O secuime pe care și-o construiesc oameni mândri încrezători în propria lor putere, după propriul lor gust. O secuime, unde vom parcurge propriul nostru drum, căci dacă nu noi ne vom dirija propria noastră viață, atunci altcineva o va face. Această secuime o vom duce mai departe, căci visele noastre nu pot fi îngrădite” – a formulat ca cuvânt de încheiere Tamás Sándor. Atmosfera înălțătoare a devenit emoționantă datorită recitării lui Rancz-Gyárfás Hanna, elevă în clasa a V-a – de la ea au putut auzi cei prezenți poezia lui Wass Albert: Amintire la un martie de demult.

 

Sărbătoarea de comemorare din Târgu Secuiesc, ca și în anii anteriori, s-a încheiat cu un program de gală cu titlul Țara mea, tu totul pentru mine!, în regia lui Lung László Zsolt, ținut în Casa de Cultură Vigadó. La spectacol au colaborat actorul Bokor Barna (Teatrul Național din Târgu Mureș), tenorul Buta Árpád (Filarmonia de Stat din Târgu Mureș), Orchestra de Cameră Sepsi, Orchestra Kedves, Ansamblul de Dans Popular Perkő, Corul de Cameră Cantus, precum și talentele din Târgu Secuiesc: grupul de dans popular Harmatfű, Tamás Anna, Szabó Hedda, Bagoly Anabella, Szalló Erzsébet, Vida Tímea, Fábián Ágnes, Furus Ábel és Bartók Rebeka.


Invalid Displayed Gallery


16 martie 2015