Conducerea orașului Târgu Secuiesc s-a săturat de faptul că problema legată de Băile Fortyogó se prelungește de aproape două decenii. S-a decis intentarea unui proces juridic împotriva firmei care deține drept de preemțiune din cauza intenției de cumpărare cu rea-credință.

 

În lipsa lui Hegedűs Ferenc, președintele comisiei de vânzare, membrii corpului deputaților au fost informați de către primarul Bokor Tibor despre noile urmări, acesta rezumând seria de întâmplări legate de Fortyogó.

 

După cum a reamintit, în anul 1994 a fost încheiat între Primărie și SA Fortyogó. un contract pe zece ani, înțelegerea a expirat în 25 decembrie 2003 și deoarece au trecut de atunci 17 ani, contractul nu poate fi prelungit în niciun mod.

 

Primarul a detaliat că în 2004 conducerea de atunci a orașului a evacuat SA Fortyogó, atunci a început primul proces și în 2005 s-a născut o sentință, potrivit căreia – a dorit să accentueze – ei sunt obligați să vândă complexul către SA Fortyogó. Comisia înființată pentru vânzare a decis în 2005, 2007, apoi în 2016, însă prețul minim de vânzare nu a fost acceptată niciodată de către firmă, totdeauna a fost atacat, de aceea s-a ajuns în situația de acum.

 

Despre continuare s-a scris cu mai multe ocazii: evaluatorul tribunalului a stabilit în favoarea firmei un preț de vânzare de 245 mii de euro, pe când evaluatorul consiliului a stabilit valoarea terenului de patru hectare și a clădirilor aflate pe acesta în 518 mii de euro.

 

Bokor a subliniat că și ei au depus o cerere de asistență juridică extraordinară, deoarece conform sentinței din 2006 nu intră în competența judecătorului stabilirea unui preț de pornire, aceasta este de competența comisiei și pe aceasta o consideră a fi normală: dacă cineva are o proprietate, atunci acesta decide pentru cât o vinde, și nu cumpărătorul, apoi a mai informat consiliul că firma se judecă și în continuare din cauza prețului. 

 

Primarul a zis că atât el, cât și consilierii ar dori să se ajungă la finele acestui proces, însă convingerea sa este că SA Fortyogó  este de rea-credință și abuzează de drepturile oferite de lege, de aceea acum ei intentează proces împotriva firmei și a mai comunicat că, cu acordul consiliului, îl vor angaja ca apărător pe fostul senator și juristul Kovács-Eckstein Péter.

 

Edilul a mai făcut cunoscut colegiului și altele, concret acea corespondență de care oamenii au putut lua cunoștință pe de o parte de pe Facebook, după ce Constatin Pătru  a postat-o, pe de altă parte ceea ce Kovács Simon Attila, celălalt proprietar, a scris administrației și în care solicită să se facă abstracție de la plângerea coasociatului său.

 

Primarul a relatat că s-a putut citi și despre faptul că la Târgu Secuiesc pornește ștrand. Poate că da, dar pentru asta e nevoie de proprietar, teren, autorizație de construcție. Ei nu pot prelungi contractul, pur și simplu oamenii sunt induși în eroare. În patru aprilie au primit o scrisoare, în care Kovács Attila scrie că acea scrisoare pe care au primit-o nu trebuie luată în considerare, fiindcă Constatin Pătru n-are nicio calitate în această firmă, alăturând statutului firmei, precum și o înțelegere în care scrie că până când complexul nu va fi cumpărat, până atunci asociatul său n-are nici un drept. Consilierii au fost de acord ca Kovács-Eckstein Péter  să reprezinte interesele orașului contra SA Fortyogó .

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


16 aprilie 2019