În sezonul din acest an echipa de baschet de categoria de vârstă U16 SE din Târgu Secuiesc prestează excelent, fetele se află în frunte în grupa lor de semifinală foarte puternică și se pregătesc să depășească clasamentul pe locul șase al semifinalei din anul trecut. Am discutat cu cei șase ași ai echipei, invitate și în cadrul selecționatei în categoria de vârstă, cu Voloncs Orsolya, Bartók Rita, Csurulya Helga și Biszak Boglárka despre relația lor cu această ramură sportivă, despre revelațiile lor și despre planurile lor.

 

Voloncs Orsolya joacă baschet de peste nouă ani, dintre hochei și baschet l-a ales pe cel din urmă.

 

– Începutul de aceea a fost greu, pentru că eram mai mică, decât celelalte și mi-a fost teamă că, dacă greșesc ceva mă vor bârfi, dar apoi am învățat că o echipă nu funcționează așa, repede m-au acceptat. A avut un efect stimulativ că ele sunt mai mari,  am încercat să le ajung și să mă dezvolt la nivelul lor – își amintește.

 

În baschet consideră cea mai dificilă prima apărare, îi place însă cel mai mult când, în cazul victoriei, sărbătoresc împreună cu suporterii.

 

– Pentru mine nu e atât de important obținerea de puncte, important este ca echipa să nimerească de cât mai multe ori. Totodată sunt cuprinsă de bucurie dacă dau o pasă bună pentru gol, decât atunci când nimeresc în inel – spune Orsolya. 

 

Esența este munca în echipă

 

Csurulya Helga a început să joace baschet de cinci ani, la îndemnul tatălui său, după propria sa mărturisire a urmărit totdeauna cu interes la televizor meciurile de baschet.

 

– De aceea am ales această ramură sportivă, pentru că e vorba de muncă în echipă, cel mai mult îmi place în ea că lucrăm împreună și victoria nu stă într-un singur om, ci în atitudinea mai multora. Îmi place că lucrez pentru echipă, nu pentru mine. esența este că împreună cu ceilalți putem câștiga meciul  ca o echipă, doar asta contează – formulează.

 Helga este extrem de ambițioasă, consideră cea mai importantă forța sa luptătoare, nu se sperie de antrenamentele dure, căci știe, că „atunci trebuie să dai mai mult, când suntem cele mai obosite, căci atunci este cel mai de folos”. Consideră de a evidenția și buna dispoziție a echipei, precum și faptul că totdeauna cu asta ar dori să se ocupe, căci „asta este viața ei”.

 

Pe urmele înaintașilor

 

Pe Bartók Rita de patru ani a vrăjit-o baschetul, datorită condițiilor sale fizice avantajoase, aproape că i s-a oferit această posibilitate de alegere. S-a alăturat mai târziu echipei, însă a reușit să se alinieze cu succes la celelalte.

 

– M-a captivat foarte mult buna dispoziție a echipei, concurența e cea mai bună în toate. În mediul de acasă e mai greu a păși pe teren, e mai stresat, căci este mai mare presiunea de a demonstra. Am dori ca nu doar atunci să ni se facă galerie când obținem mingea, ci și atunci când o pierdem, pentru că încurajarea ne vine bine totdeauna – „transmite”  suporterilor.

 

Rita consideră definitoriu faptul că pot păși pe urmele unor „înaintași” ca Lénárt Paula, Demeter Hanna sau Domokos Réka, care au ajuns departe în această ramură sportivă, ar dori ca și ei să ajungă la acest nivel.

 

Biszak Boglárka s-a obligat față de sportul de baschet încă în vremurile când era elevă în clasele primare, apoi a abandonat jocul pentru un timp, însă de câțiva ani –la îndemnul părinților – l-a reluat și deja îi pare rău de omisiune. Este de o constituție cu adevărat sportivă, îi place să joace fotbal, vorbi, însă baschetul este adevărata sa pasiune.

 

– Colectivul nostru este foarte unit și e foarte bine că aparținem undeva, după mine s-a format o relație  mai strânsă în cadrul unei echipe, decât într-o categorie. Aici putem să ne odihnim în urma oboselilor de la școală, cu toate că nu e vorba despre odihnă concretă, l-am putea numi mai mult răgaz. Am demonstrat că și după înfrângere ne putem ridica, de exemplu în anul trecut nici nu ne-am fi putut gândi că putem să înfrângem și echipe din București, dar noroc că ne-am dat seama că nici ei nu sunt de neînfrânt – evocă cele mai frumoase clipe.

 

Boglárka așa crede că în favoarea succesului trebuie aduse și sacrificii, dar adaugă repede: merită.

 

– Acum așa cred că am devenit destul de cunoscute și în țară  după ce am obținut rezultate bune. Am fost mulțumite și cu clasamentul nostru din anul trecut, însă acum ne luptăm ca să-l întrecem pe acesta. Gimnastica decisivă de anul trecut din țară a însemnat pentru noi o revelație fantastică, mai ales că atât de mulți au făcut galerie pentru noi în Sala Polivalentă! Acum ne pregătim mult, încercăm să participăm la fiecare antrenament, ceea ce e foarte greu pe lângă școală, căci și acolo există cerințe, totodată și noi așteptăm mult de la noi înșine. Vrem să demonstrăm că un oraș atât de mic, ca Târgu Secuiesc, poate fi acolo pe podium – a formulat în numele colegilor din echipă obiectivul lor din acest an.

 

 

Vă dorim tuturor mult succes!

 

Bartha Zsófia


Invalid Displayed Gallery


24 martie 2015