Drama de dans cu titlul „Gábor Áron” a Ansamblului de Dans „Háromszék” poate fi vizionată de cei interesați la 26 noiembrie, miercuri de la ora 19, în sala mare a Casei de Cultură „Vigadó”. Fi-va tun! – adică fi-va independență națională, fi-va libertate! Aceste gânduri, idei au fost actuale nu doar în timpul revoluției și luptei pentru libertate, ci și în epoca noastră, căci autoderminarea secuiască este o parte mult discutată a discursului politic.

 

În vremurile agitate, tulburente cu drept putem să dorim într-o lume mai sigură, mai umană, a cărei creare e posibilă doar cu suflet mare și cu dispoziție de acțiune. Gábor Áron și-a țesut visele cu credință mare și cu încredere și a luptat, realizându-și închipuirile, pentru independența națiunii sale. Cu acțiunile sale memorabile ne-a arătat tuturor exemplu: trebuie să acționăm folosind mijloacele actuale ale fiecărui moment istoric, dacă dorim să trăim ca o națiune conștientă, cu capul ridicat!

 

Cum devine cineva erou? Se va naște erou? Este problema unei decizii conștiente? Sau doar curentul circumstanțelor o scoate din om? 

 

Gábor Áron, din secuiul priceput la toate a devenit de-a lungul vremurilor eroul capabil de a transforma în posibilitate ideile luptei pentru libertate, a da poporului său credință și instrument. Însă până în ziua de azi știm puțin despre soarta omului de după legenda comandantului de artilerie. Despre frământările și îndoielile persoanei, căci dacă a fost cineva, care ar fi putut măsura nefavorabilitatea opoziției față de tehnica și industria austriacă, atunci a fost chiar acel om, care mai devreme s-a înrolat din nou și în locul fratelui său, doar să arunce o privire în secretele arsenalului militar din Viena. Oare ce forțe l-au putut totuși conduce la decizia să sfideze șansele? Contrar luptei cu propriii săi demoni sau chiar mulțumită ei, de unde a tras atâta credință și putere, cu care chiar și după moartea sa i-a însuflețit pe luptătorii pentru libertate?

 

De unde s-ar fi putut naște acea alianță secuiască, ne mai văzută nici de atunci, cu care oamenii obișnuiți s-au așezat în spatele îndrăznețului turnător de tun? În semnul căreia nu doar că s-au unit strungarul austriac, generalul polonez, țăranca din Moldova și lungul șir al grănicerilor secui, dar au fost capabili să întoarcă până la un anumit moment o cauză aparent pierdută? Ce știu ei și ce putem învăța noi ca în viața de toate zilele și în lupta de dăinuire a comunității noastre să putem fi și noi la fel Gábor Ároni moderni, Dummel Ferdinánd, Velcsuj Jusztina sau doar fără îndemnuri, capabili să ne învingem demonii în interesul unui obiectiv comun, eroi neinvitați, dar cinstiți (?), să putem fi oameni?
/Imreh-Marton István, autor de scenariu/

 

DISTRIBUȚIE DE ROLURI:
Gábor Áron – Kocsis Hunor-Tibor
Comandanți de moarte și dușmani austrieci, ruși – Melles Endre
Jusztina, soția lui Gábor Áron – Ürmösi-Incze Mária-Terézia
Flăcău secui – Péter Előd
Cântăreață de balade – Erőss Judit
Popor secui, soldați: 
Dombi Rózsa, Keresztes Gabriella, Lukács Réka, Tőkés Edit, Tüzes Csilla, Vajda Katalin, Váradi Ágnes, Virág Imola
Fülöp Csaba, Gere Csaba, Kiss Adorján, Márton Csaba, Pável Hunor, Tőkés Zsolt, Vitéz György

 

CREATORI:
Recuzite: Zayzon Ádám
Coreografie și plan de scenografie: Kádár Elemér
Plan de costume și colaboratoarea regizorului: Furik Rita
Scenariu: Orza Calin și Imreh-Marton István
Compozitor: Gáspár Álmos
Regizor-coreograf: Orza Calin

 

Nașterea spectacolului a fost sprijinită de ministerul Resurselor Umane și Fondul Bethlen Gábor.

Susținătorul oficial al Ansamblului de Dans „Háromszék” este Consiliul Județului Covasna.

 

Prețul biletului de intrare: pentru elevi și pensionari 5 lei, pentru adulți 10 lei. Posibilitate de rezervare de locuri la numărul de telefon 0267/362 002 sau la adresa de e-mail office@vigado.ro. Bilete se găsesc la biroul de relații cu publicul a Casei de Cultură „Vigadó” în zilele de lucru între orele 8-16, precum și cu o oră înainte de spectacole. 


Invalid Displayed Gallery


12 noiembrie 2014