Muzeul Breslelor  Incze László consideră că sarcină a sa adunarea și prezentarea valorilor burgheze, a moștenirii spirituale și materiale. Expoziția referitoare la istoria portului „A umbla în haine bune”, respectiv despre căminele din vreme de pace a străbătut deja întreaga Secuime.

 

În acest an muzeul și-a propus ca scop prezentarea obiceiurilor de mâncare burgheze, de un timp adună deja cu stăruință materialul. Vizitatorii expoziției care se pregătește vor putea arunca o privire în obiceiurile burgheze de hrănire caracteristice și orașului Târgu Secuiesc la cotitura secolelor 19 și 20, de la piață până la bucătărie, sufragerie până la restaurant.

 

Colaboratorii au adresat la începutul anului un apel populației din împrejurimi și, pe lângă materialul existent, au început să adune pozele de epocă, vederile, cărțile de bucate și rețetele culinare, precum și amintirile materiale de dinaintea celui de-al doilea război mondial, referitoare la cumpărături, magazinaj, gătire, mâncare, pregătirea mesei și primirea musafirilor.

 

Publicul va putea vedea mai mult de trei sute de obiecte expuse, de la începutul lui septembrie acestea sunt pregătite pentru expoziție. Conducătorul muzeului  Dimény Attila a relatat: din colecție mai lipsește masa de spălat vase, în caz că cineva păstrează un exemplar din bucata de mobilă de epocă considerată raritate, este rugat să se prezinte cu ea, chiar și după deschiderea expoziției.

 

Cinstea mâncării. Deschiderea expoziției cu titlul „Amintirile materiale ale mâncării burgheze în Trei Scaune (1870-1945)” va fi ținută la 11 octombrie ora  12. La eveniment ne vor onora cu prezența și doi colaboratori ai Muzeului de Etnografie în Aer Liber din Szentendre,  dr. Bereczki Ibolya, director general delegat, precum și  dr. Sári Zsolt, directorul științific și de predare a cunoștințelor muzeului.

 

Orosz Anna


Invalid Displayed Gallery


1 octombrie 2014