În centrul de plasament nr. 2 din Târgu Secuiesc au ținut la 5 noiembrie, miercuri la ședința extraordinară detașată a Consiliului Județean Covasna o predare de clădire legată de o serbare de botez. Imobilul a fost câștigat în 2014 de către Direcțiunea Generală de Întreținere și de Ocrotire Socială a Copilului din Județul Covasna și reînnoită, mulțumită proiectului câștigat în cadrul programului publicat de către Ministerul Muncii, Familiei, Sociale și de Ocrotire a Vârstnicilor, în valoare totală de 598 598 de lei, a cărei parte proprie de zece la sută a fost finanțată de administrația județeană.

 

„Pentru ca centrul să aibă o atmosferă familială cât mai intimă am ales numele unei personalități celebre din Trei Scaune de Sus Borosnyay Kamilla, care s-a născut în 1856, în linia din Târgu Secuiesc a familiei Borosnyay din Boroșneul Mare. Scriitoarea renumită a mișcării de femei și de tineret, reprezentanta proeminentă a literaturii de copii, un talent multilateral”, a formulat Vass Mária, conducătoarea Direcțiunii Generale de Întreținere și de Ocrotire Socială a Copilului. Directoarea a făcut cunoscută istoria scurtă a așezământului construit în 1974, care pe vremuri a funcționat ca cămin muncitoresc: imobilul a ajuns în 1998 în administrarea direcțiunii ocrotirii  copilului de atunci și tot atunci a primit și denumirea de Centrul de Plasament nr. 2.

 

După cele relatate de directoare în cei doisprezece ani trecuți nu au efectuat lucrări .de înnoire, pentru că mereu a ajuns sub lichidare, pentru construirea unor case familiale mai mici. În clădirea care găzduiește 49 de copii orfani se află camere de zi moderne, dormitoare, bucătării, sufragerii și toalete. Din banii de proiect au rezolvat izolarea termică și vopsirea clădirii, iar din forță proprie schimbarea ușilor și ferestrelor, întărirea structurii clădirii, respectiv și formarea unui teren de joc modern și înnoirea mobilierului din grădină.

 

Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, a subliniat că la eveniment nu este vorba doar de o simplă descoperire a unei plăci, ci de terminarea lucrărilor de înnoire a clădirii, care oferă cămin pentru circa cincizeci de copii. Administrația județeană oferă din an în an o atenție deosebită ajutorării copiilor săraci și orfani, sprijinirii rețelei sociale: „serviciul nostru de ocrotire a copilului se îngrijește zilnic de 1200 de copii orfani în tot județul, a căror majoritate sunt în centrele din Târgu Secuiesc și din împrejurimi. În acest spațiu încă în secolele 19 și 20, a fost puternică mișcarea care țintește ajutorarea copiilor orfani, mulțumită în primul rând contesei Szentkereszty Stefánia. În anul trecut și în anul acesta am înnoit curtea casei de copii Szentkereszty Stefánia. Este datoria noastră morală, omenească să ne îngrijim de săraci, de copii orfani. Pentru asta cerința e din ce în ce mai mare, chiar de aceea și în continuare vom acorda o mare atenție acestei teritorii” a formulat președintele. A mai adăugat că pe lângă Direcțiunea Generală de Întreținere și de Ocrotire Socială a Copilului din Județul Covasna sprijină continuu și organizațiile civile și bisericești care se ocupă cu copiii orfani, de exemplu mișcarea călugărului franciscan, preotul Böjte Csaba.

 

Conducătorul administrației a expus că Borosnyay Kamilla este descendenta de linie dreaptă a episcopului reformat din Transilvania Borosnyay Lukács János, originar din Doboli de Sus. tatăl ei, Borosnyay László a participat ca maior în războiul maghiar pentru libertate din 1848.

 

Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc a relatat: consideră important ca fiecare instituție de învățământ și de educație să aibă nume. „ De mult s-a copt timpul ca și casa de copii nr. 2 să poarte numele unei persoane importante. Convingerea mea este că casa de copii și-a găsit un nume demn și va purta cu mândrie numele lui Borosnyay Kamilla. Căci este meritul ei că numeroșii copii au crescut pe poezii instructive și pretențioase pentru copii și basme. Această instituție primește cu demnitate numele scriitoarei, căci întrupează tot ceea ce Borosnyay Kamilla a reprezentat de-a lungul vieții sale: a fi mai aproape de oameni, a avea grijă de copii, a-i învăța, a oferi ocrotire, a fi atent la alții, a se îngriji de ei”. Edilul și-a exprimat și speranța că Consiliul Județean Covasna în continuare își va ține mai des ședința de consiliu la Târgu Secuiesc.

 

La sfârșitul serbării locuitorii casei de copii au prezentat un scurt program din poeziile lui Borosnyay Kamilla.


Invalid Displayed Gallery


5 noiembrie 2014