La ședința ordinară din aprilie, la care din cei nouăsprezece edili deși au fost prezenți paisprezece, municipiul Târgu Secuiesc a aprobat bugetul din anul acesta. Bugetul a fost votat de către cei zece membri prezenți ai  fracțiunii UDMR și de singurul reprezentant al municipiului din partea Partidului Civic Maghiar, iar trei reprezentanți prezenți ai Partidului Popular Maghiar s-au abținut.

 

Primarul Bokor Tibor, prezentând proiectul de buget, a relatat: venitul proiectat al orașului pentru anul acesta este de 42,1 milioane de lei, care se compune din următoarele surse de venit: 13.856.000 de lei provin din impozitul pe venit personal, patru milioane de lei primiți de la Consiliul Județean, 5.383.000 de lei provin din taxa locală pe teren și clădiri, 5,3 milioane de lei reprezintă suma redistribuită din TVA, 2.026.000 de lei impozitul după vehicule, aproape cinci milioane de lei provin din programul național de dezvoltare și din propunerile Uniunii Europene. Suma din urmă constituie mai mult de douăsprezece la sută a bugetului local și la anul acesta va fi mult mai însemnată, deoarece realizarea proiectelor demarează în anul acesta. Cheltuielile planificate pentru acest an sunt de 45,5 milioane de lei. Vor fi alocați 6,2 milioane de lei pentru funcționarea primăriei, 830 de mii pentru evidența populației, 240 de mii pentru ștergerea dobânzilor după împrumuturi, 900 de mii pentru securitate publică, 4,5 milioane pentru învățământ, 2.025.000 de lei pentru sănătate, 9,4 de milioane pentru cultură, sport și întreținerea spațiilor verzi, 4,2 milioane pentru cheltuieli sociale, 4,79 milioane pentru dezvoltare, 3,4 milioane pentru protecția mediului, lărgirea sistemului de apă și canalizare, respectiv pentru reînnoire, 647 de mii pentru gospodărirea pădurilor și pășunilor, 8,2 milioane de lei pentru reparația drumurilor.

 

Enumerându-le pe cele mai importante, edilul a vorbit și despre distribuirea a 11,4 milioane de lei alocate pentru investiții – ceea ce constituie mai mult de douăzeci și cinci la sută a bugetului. Au fost delimitate 9,2 milioane de lei pentru continuarea, respectiv pentru terminarea lucrărilor începute în anul trecut, 1,2 milioane de pentru alte noi lucrări. Vor fi alocate în acest an 75 mii de lei pentru construirea noii grădinițe, 60 mii de lei pentru completarea documentației de reînnoire a cabinetului medical ambulant, o sută de mii de lei pentru terminarea serei de flori, 350 mii de lei pentru acoperirea tribunei stadionului Sinkovits, 110 mii de lei pentru documentația de construire a bazinului de înot, 300 mii de lei pentru reînnoirea pieței de legume, 160 mii de lei pentru elaborarea studiului necesar introducerii gazului în localitățile aparținătoare orașului. Vor fi delimitate 40 mii de lei pentru transformarea unui clădiri din cartierul Ady în incubator de afaceri, 1,5 milioane de lei pentru lărgirea sistemului de apă și canalizare, 1,5 milioane de lei pentru reînnoirea străzilor Gării și Molnár Józsiás, un milion de lei pentru modernizarea străzilor Abatorului și 1 Mai, 2,1 milioane de lei pentru reînnoirea străzii Bem, 1,1 milioane de lei pentru sistemul de apă și canalizare din Lunga, 65 mii de lei pentru Grădinița Csipkerózsika, 70 mii de lei pentru școala Turóczi Mózes, 80 mii de lei pentru școala Jakabos Ödön din Lunga, 95 mii de lei pentru creșa aflată în strada Benedek Elek, 653 mii de lei pentru reînnoirea secției de chirurgie a spitalului orășenesc.

 

Sursă: Háromszék, Iochom István


12 aprilie 2019