Primăria Târgu Secuiesc organizează numeroase programe culturale și de constituire a comunității, multe dintre ele în parteneriat cu Casa de Cultură Vigadó. Scopul acestor programe este de a-i invita pe locuitorii din Târgu Secuiesc la distracție pretențioasă, pe cei mici și mari din satele înconjurătoare, precum și spectatorii din județ sau din Transilvania care doresc să se recreeze.

 

hagyomanyos_termekvasar

TÂRG DE PRODUSE TRADIȚIONALE

 

În noiembrie 2012 Primăria s-a angajat ca în fiecare a doua sâmbătă a lunii organizează în centrul orașului târg de produse tradiționale. În piața denumită de la Gábor Áron și în vremurile vechi numeroși producători locali și-au oferit produsele, Târgu Secuiesc, fiind un oraș al breslelor, aici au venit la cumpărături din satele din împrejurimi și din alte orașe. Organizatorii au adus înapoi în centru această atmosferă, unde producătorii care dispun de marcă de produse locale și secuiești pot să-și expună și să-și vândă produsele. Participarea la târg este gratuită pentru toată lumea.

 

Există târg de produse tradiționale și în zilele noastre în fiecare a doua sâmbătă a lunii, în piața Gábor Áron .


legfarsang

CEL MAI CARNAVAL

 

La sfârșitul sezonului de carnaval liceele orașului participă la un concurs comun de carnaval, unde trebuie să prezinte o producție de carnaval de zece minute, iar juriul decide care va fi cea mai creativă clasă a orașului. La Cel mai Carnaval cele cinci licee ale orașului poate delega cele mai bune două echipe, pe care le aleg la un carnaval școlar anticipat. Cel mai carnaval aparține de cele mai așteptate evenimente în cadrul elevilor, care în general se încheie cu distracție.


marcius15

ÎN AMINTIREA ZILEI DE 15 MARTIE

 

15 martie este sărbătoarea revoluției maghiare și a luptei pentru independență, e un eveniment determinant al istoriei maghiarimii. La Târgu Secuiesc ne străduim să ne amintim cu demnitate de toți acei eroi care au luptat pentru libertatea maghiară, pentru viitorul nostru. Seria de programe debutează cu concursul de oratori „Vuiește Martie” (Zúg Március), iar la 15 martie, la ora amiază începe cu intrarea solemnă a husarilor și cu defilarea cu cai. După o tradiție de mai mulți ani satele din Trei Scaune de Sus defilează cu carele în piața Gábor Áron, cântând cântece revoluționare. După un scurt program cultural evenimentul se încheie cu depunerea coroanelor la statuia Gábor Áron. Seara încheiem seria de programe în Casa de Cultură Vigadó cu un program care se cuvine ocaziei.


kse_napok

ZILELE SPORTIVE KSE

 

Sfârșitul celei de a doua săptămâni din mai îl dedicăm la Târgu Secuiesc sportului. Asociația Sportivă din Târgu Secuiesc de această dată îi cheamă împreună pe sportivii din oraș, din împrejurimi și din orașele înfrățite, ca să se măsoare în diferitele ramuri sportive. Secțiile sportive KSE de această dată dau socoteală de rezultatele anilor trecuți, iar duminică, în cadrul unei gale sportive sunt împărțite premiile. Primăria acordă premii în bani acelor sportivi care au obținut cele mai bune rezultate.


disznoveny

EXPOZIȚIE DE PLANTE ORNAMENTALE ȘI TÂRG

 

În organizarea comună a Primăriei Târgu Secuiesc și a Societății Assa Divi SRL, în 2009 a avut loc pentru prima dată expoziție de plante ornamentale și târg la Târgu Secuiesc, în parcul Molnár Józsiás. În cadrul unei manifestări de patru zile producători locali și internaționali, respectiv comercianți, își oferă plantele și florile, și există posibilități de cumpărare a articolelor horticole. Nu lipsesc nici programele însoțitoare: pe cei mici îi așteaptă Grădina de Basme, iar pe cei mari Colțul de vin. Asociația de Artă Populară din Trei Scaune Barabás Zsombor îmbogățește cu meșteșugari Strada Meșterilor.

 

Expoziția de plante ornamentale o organizăm la sfârșitul celei de-a treia săptămâni din mai.


diaknapok

ZILELE ELEVILOR

 

Zilele elevilor sunt organizate de Casa de Cultură Vigadó. Elevii orașului, grupându-se în echipe, trebuie să execute diferite probe, iar echipa care obține cele mai multe puncte va fi câștigătoare.


gyerkocnap

ZILELE COPIILOR

 

Consacrăm două zile întregi și pentru cei mici. Primăria Târgu Secuiesc în parteneriat cu Casa de Cultură Vigadó și organizațiile civile organizează la 1 iunie zilele copiilor în parcul Molnár Józsiás. Pe cei mici îi așteaptă în general activități creative și meșteșugărești, concerte de copii, joc de povestire de basme, distracție de copii, numeroase programe culturale și întreceri.


oszi_sokadalom

TÂRGUL DE TOAMNĂ, CULESUL DE VALORI

 

Târgul de Toamnă este sărbătoarea orașului, pe care îl organizăm la sfârșitul ultimei săptămâni din august. În 2012 ne-am apucat de organizare cu o echipă nouă și cu un profil nou, cu scopul de a oferi locuitorului orașului și oaspeților sosiți în vizită din orașele și satele înconjurătoare cât mai multe locații și programe.

 

După cum figurează și în numele așezării, Târgu Secuiesc, încă în evul mediu, a fost ținut în evidență ca centru al orașelor și de-a lungul istoriei a devenit locul meseriașilor, la început Târgul Turiei al breslelor meșteșugărești, renumiți și al meșteșugarilor. Mulțumită acestui spațiu de piață s-a format unicul său centru cu curți, demn comorilor de creditate mondială UNESCO.

 

Deci Primăria orașului își face datoria dintotdeauna prin faptul că, din când în când, evocă trecutul, umplând spațiul pieței, din nou și din nou, cu viață. Este un prilej excelent pentru asta Târgul de Toamnă, care se organizează anual între sărbătorile de bucurie ale secretarului și ale culesului, sărbătoarea orașului, amintită ca culesul valorilor.

 

Teritoriul principal al zilelor orașului este expoziția meșteșugărească și târgul, căci Târgu Secuiesc este așezarea breslelor și a tradițiilor. În acest scop asigurăm în centru corturi confortabile și standuri de expunere pentru vânzătorii care vor să-și valorifice mărfurile, pentru artiștii populari, pe lângă asta ne pregătim cu un șir de programe care atrage în piața centrală orice categorie de vârstă și fiecare pătură socială. Abundăm și în concerte pe scenă mare, repertoarul îl alcătuim în așa fel , încât să participe cu drag la câte un concert atât tinerii, cei din vârstă medie, cât și cei mai în vârstă.

 

Pagină web: www.oszisokadalom.ro
Facebook: facebook.com/oszi.sokadalom2012


1956

NE ADUCEM AMINTE DE 1956

 

În organizarea comună a Primăriei Târgu Secuiesc și a școlilor din localitate în fiecare an ne amintim de revoluția și lupta pentru independență din 1956. La 23 octombrie au loc comemorări în mai multe locuri, în mai multe momente. După-masă devreme elevii Colegiului Reformat își aduc omagiul în fața eroilor luptei pentru independență din 1956 la funerarele din lemn sculptat din cimitirul Reformat. Seara evenimentul începe în piața Gábor Áron cu defilarea cu torțe a școlilor din Târgu Secuiesc, apoi se încheie la Monumentul Eroilor cu program de comemorare și cu depunerea de coroane. Colaborează elevii Liceului Teoretic Nagy Mózes.


unnepvaro_programsorozat

AȘTEPTAREA SĂRBĂTORILOR

 

Pregătirea pentru sărbătorile de crăciun sunt poate cele mai frumoase patru săptămâni ale anului. La apropoul acesteia Primăria din Târgu Secuiesc organizează o serie de programe de așteptare a sărbătorilor la care, începând cu activitățile meșteșugărești prin târgul de crăciun până la concerte, oferă locuitorilor orașului mai multe programe. La seria de programe se alătură și organizațiile civile din oraș, Casa de Cultură Vigadó, Teatrul Orășenesc, chiar și asociațiile de tineret. La fiecare sfârșit de săptămână, în cadrul unui program scurt, aprindem câte o lumânare a imensei coroane advent ridicat în centru. Seria de manifestări pornește în fiecare an cu aprinderea primei lumânări advent și se încheie cu concertul de sărbătoare a fanfarei Clubului Elevilor și a grupului de majorete.