Kézdivásárhely önkormányzata számos kulturális és közösségépítő programot szervez, sokukat partnerségben a Vigadó Művelődési Házzal. Ezeknek a programoknak az a célja, hogy igényes szórakozásra hívja Kézdivásárhely lakóit, a környékbeli falvak apraját-nagyját, valamint a megye és Erdély kikapcsolódni vágyó közönségét.

 

hagyomanyos_termekvasar

HAGYOMÁNYOS TERMÉKVÁSÁR

 

2012 novemberében az önkormányzat felvállalta, hogy minden hónap második szombatján hagyományos termékvásárt szervez a főtéren. A Gábor Áronról elnevezett téren a régi időkben is számos helyi termelő kínálta portékáját, Kézdivásárhely céhes város lévén ide jártak vásárolni a környező falvakból, más városokból. A szervezők ezt a hangulatot hozták vissza a központba, ahol a helyi- és székely termék védjeggyel rendelkező termelők kipakolhatnak és árulhatják termékeiket. A vásáron való részvétel mindenkinek ingyenes.

 

Hagyományos termékvásár van napjainkban is minden hónap második szombatján, a Gábor Áron téren.


legfarsang

LEGFARSANG

 

A farsangi szezon végén a város középiskolái egy közös farsangi megmérettetésen vesznek részt, ahol egy tíz perces farsangi produkciót kell előadniuk, a zsűri pedig eldönti, hogy ki lesz a város legkreatívabb osztálya. A Legfarsangra az öt középiskola a két legjobb csapatot delegálhatja, akiket egy előzetes, iskolai farsangon választanak ki. Az évek során a Legfarsang a legvártabb események közé tartozik a diákok körében, amely általában egy bulival zárul.


marcius15

MÁRCIUS 15. EMLÉKÉRE

 

Március 15. a magyar forradalom és szabadságharc ünnepe, meghatározó eseménye a magyarság történelmének. Kézdivásárhelyen igyekszünk minden évben méltón megemlékezni mindazokról a hősökről, akik a magyar szabadságért harcoltak, jövőnkért küzdöttek. A programsorozat a Zúg Március szónokversennyel kezdődik, március 15-én pedig déli 12-kor a huszárok bevonulásával és lovas felvonulással veszi kezdetét. Több éves hagyomány szerint a felső-háromszéki falvak szekerekkel vonulnak fel a Gábor Áron téren, forradalmi dalokat énekelve. Rövid kulturális műsor után a Gábor Áron szobor megkoszorúzásával ér véget az esemény. Este a Vigadó Művelődési Házban alkalomhoz illő műsorral zárjuk a programsorozatot.


kse_napok

KSE NAPOK

 

Május második hétvégéjét a sportnak szenteljük Kézdivásárhelyen. A Kézdivásárhelyi Sportegyesület ilyenkor hívja össze a város, a környék és a testvérvárosok sportolóit, hogy különböző sportágakban mérettessék meg magukat. A KSE Napok öt napon át zajlik, amelyen 27 féle sportpróbán vesznek részt a sportolók. A KSE szakosztályai ilyenkor vetnek számot az elmúlt évek eredményeiről, vasárnap pedig egy sportgála keretében kiosztják azokat. Az önkormányzat pénzjutalomban részesíti a legjobb eredményeket elért sportolókat.


disznoveny

DÍSZNÖVÉNY KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

 

Kézdivásárhely önkormányzata és az Assa Divi Kft. közös szervezésében 2009-ben volt első alkalommal dísznövény kiállítás és vásár Kézdivásárhelyen, a Molnár Józsiás parkban. A négynapos rendezvényen helyi és külföldi termelők és kereskedők kínálják növényeiket és virágaikat, valamint kertészeti árucikkek vásárlására is van lehetőség. Kísérő programokban sincs hiány: a kicsiket Mesekert, a nagyokat Borsarok várja. A Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület kézművesekkel gazdagítja a Mesterek utcáját.

 

A dísznövény kiállítást május harmadik hétvégéjén szervezzük meg.


diaknapok

DIÁKNAPOK

 

A diáknapokat a Vigadó Művelődési Ház szervezi. A város tanulói csapatokba szerveződve különböző próbákat kell teljesítsenek, a legtöbb pontot elérő csapat lesz a győztes.


gyerkocnap

GYERKŐCNAPOK

 

Két teljes napot szánunk a legkisebbekre is. Kézdivásárhely polgármesteri hivatala partnerségben a Vigadó Művelődési Házzal, és civil szervezetekkel június elsején szervezi meg a gyerkőcnapokat a Molnár Józsiás parkban. Általában kreatív és kézműves tevékenységek, gyerekkoncertek, mesemondó játék, gyerkőcbuli, számos kulturális program és vetélkedők várják a kicsiket.


oszi_sokadalom

ŐSZI SOKADALOM, AZ ÉRTÉKSZÜRET

 

Az Őszi Sokadalom a város ünnepe, amelyet augusztus utolsó hétvégéjén szervezünk meg. 2012-ben új csapattal és új arculattal vágtunk bele a szervezésbe, azzal a céllal, hogy minél több új helyszínt és programot kínáljunk városunk lakóinak és a környező városokból és falvakból idelátogató vendegéknek.

 

Ahogyan az a település nevében is szerepel, Kézdivásárhelyt már a középkorban vásárosok központjaként tartották nyilván, s a történelem folyamán a kezdeti Torja vására kisipari céhek, neves mesteremberek, kézművesek találkozóhelye lett. E piactérnek köszönhetően alakult ki egyedülálló, UNESCO-világörökségi kincsekhez méltó, udvarteres főtere is.

 

A város önkormányzata tehát mindenkori feladatának tesz eleget azzal, hogy időközönként megidézi a múltat, újra és újra megtöltve élettel az egykori piacteret. Kitűnő alkalom erre az aratási és a szüreti örömünnepek között, évente megszervezendő Őszi Sokadalom, az értékek szüreteként emlegetett városünnep.

 

A városnapok fő területe a kézműves kiállítás és vásár, hiszen Kézdivásárhely a céhek és a hagyományok települése. A főtéren e célból kényelmes sátrakat és kirakodó standokat biztosítunk a portékáikat értékesíteni kívánó vásárosoknak, népművészeknek, emellett pedig letisztult programsorozattal készülünk, amely minden korosztályt és minden társadalmi réteget a központi térre csalogat. Nagyszínpadi koncertekben is bővelkedünk, a repertoárt úgy állítjuk össze, hogy a fiatalok, a középkorosztály és az idősebbek is szívesen csápoljanak egy-egy koncerten.

 

Honlap: www.oszisokadalom.ro
Facebook: facebook.com/oszi.sokadalom2012


1956

1956-RA EMLÉKEZÜNK

 

Kézdivásárhely Önkormányzata és a helyi iskolák közös szervezésében minden évben az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk. Október 23-án több helyszínen, több időpontban vannak megemlékezések. Kora délután az 1956-os szabadságharc hősei előtt a Református temető kopjafáinál tisztelegnek a Református Kollégium tanulói. Este a kézdivásárhelyi iskolák fáklyás felvonulásával kezdődik az esemény a Gábor Áron téren, majd megemlékező műsorral és koszorúzással zárul a Hősök Emlékművénél. Közreműködnek a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai.


unnepvaro_programsorozat

ÜNNEPVÁRÓ PROGRAMSOROZAT

 

A karácsonyi ünnepekre való készülődés talán az év legszebb négy hete. Ennek apropójára Kézdivásárhely polgármesteri hivatala ünnepváró programsorozatot szervez, amelyben a kézművesek tevékenységektől megkezdve a karácsonyi vásáron át a koncertekig több programot kínál a város lakóinak. Az eseménysorozathoz csatlakoznak a városi civil szervezetek, a Vigadó Művelődési Ház, a Városi Színház, a kézműves és ifjúsági egyesületek is. Minden hétvégén egy rövid műsor keretében meggyújtjuk a főtéren felállított hatalmas adventi koszorú gyertyáját. A rendezvénysorozat minden évben az első adventi gyertya meggyújtásával indul és a Tanulók Klubja fúvószenekarának és mazsorettcsoportjának ünnepi koncertjével zárul.