A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban kedd este helybeli költők fellépésével ünnepelték a helytörténeti terem megnyitását. Az évek óta elkezdett pince-felújítás után nemcsak a városhoz kapcsolódó kiadványokat tárolják itt, hanem különböző kulturális programoknak is helyszínt biztosítanak.

 

Vántsa Judit vezető könyvtáros ez alkalomból felhívást intézett a szép számban összegyűlt közönséghez: bármilyen helytörténettel kapcsolatos kiadványt, szórólapot, fényképet szívesen fogadnak a gyűjteménybe, és ha olyan szerzőről van tudomásuk, aki itt született, de máshol fejti ki tevékenységét, értesítsék a könyvtárat, hogy beszerezhessék a munkáját.

 

Borcsa János irodalomkritikus kérdéseire válaszolva Fekete Vince, Sántha Attila és Dimény-Haszmann Árpád költők beszélgettek a költészet lényegéről: hiába tökéletesek a sorok, ha nincs bennük érzés, vonták le a következtetést, majd verssel illusztrálták elméleti fejtegetéseiket. Mindhárman elismerték, földrajzi kötődések nélkül nincsenek gyökereink, és az évek múlásával megfogalmazódik a kérdés: honnan jövünk, kik vagyunk, és miként lehet ezt a tények ismerete mellett érzésekben is megfogalmazni.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Jancsó Katalin



2014. október 16.