Saját produkcióval nyitja évadját a kézdivásárhelyi Városi Színház. David Mamet Amerikai bölény című művét magyar nyelven először viszik színre Erdélyben, Kolcsár József rendezésében.

 

David Mamet szerző a mai amerikai drámairodalom egyik legjelesebb képviselője. Ez a darabja is nagy sikert aratott 1975-ben a chicagói ősbemutatón, majd a Broadwayen.

 

A darab szereplői Don Dubrow, egy ócskásbolt tulajdonosa és barátja, Walter Cole – akit Profnak becéznek – valamint Don védence, egy Bob nevezetű fiú. Állandó pénzhiányuknak egy értékesnek vélt éremgyűjtemény elrablásával szeretnének véget vetni. Csakhogy tervük végrehajtásához éppen azok a tulajdonságok hiányoznak belőlük, melyek tágabb környezetük – színen meg nem jelenő – tagjait jellemzik, s melyeket bár megvetnek, mégis eszményként fogadnak el: kíméletlenség, hideg üzleti érzék, céltudatos precizitás, gátlástalanság, határozottság, önállóság, rafináltság. Mindez számukra a tehetséget jelenti. Don és Prof a nagy üzlet reményében megpróbálnak a „tehetséges ember” színében tetszelegni mások előtt. Ám tudják magukról, hogy felületesek, lusták, pontatlanok, jószívűek, érzékenyek, gyávák és tehetetlenek – vagyis „tehetségtelenek”. A legfiatalabb, Bob viszont kezd hasonulni az ideálhoz: csendes sunyisággal átveri mindkettőjüket. A hosszan, ám hebehurgyán előkészített rablás Bob hazugsága és egyéb peches események miatt meghiúsul. Prof tehetetlen dühében szétveri az üzlet berendezését, s olyat talál sújtani Bobra, hogy komoly sérülést okoz neki. Végül mégis megbékélnek egymással, a helyzettel és önmagukkal.

 

Kolcsár József elmondta, a darab már évek óta az „íróasztalán hever”, idén őszre sikerült mindent beszerezni hozzá, így szeptember elejétől intenzíven próbálnak. A rendező szerint az 1975-ben íródott mű ma is mély üzenetet hordoz, a szarkasztikus humoron keresztül bemutatja, hogy a felkapaszkodni akaró kisember számára a barátság sem szent, ha „koncot” sejt. A rendező felhívja a figyelmet, hogy a szöveg erős szlengben íródott, ezt a fordításnál sem lehetett kikerülni, így a csúnya beszéd miatt 14 év alatti nézőknek az előadást nem ajánlják. Don szerepében Lung László Zsolt, Profként Nagy Botond látható, Bobot pedig Dávid Péter alakítja.

 

A háromszereplős stúdióelőadást előszöroktóber 17-én, majd 21-én 19 órától mutatják be először a Vigadó Művelődési Ház színpadán. Mivel a helyek száma korlátozott, a 17-ei előadást a Gábor Áron bérletesek csak egy része tekintheti meg, míg a 21-ei előadásra szabadjegyet kínál a színház. Azok a Gábor Áron-bérletesek, akik lemaradnak a 17-ei bemutatóról, november 11-én nézhetik meg a darabot. A jegyek ára felnőtteknek 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej, helyigényt a 0267.360.179 vagy a 0729.058.197-es telefonszámok valamelyikén lehet jelezni.

 

A korábban meghirdetettnél két héttel tovább, október 15-ig lehet bérleteket vásárolni a kézdivásárhelyi Városi Színház 2014–2015-ös évadjára. A Gábor Áron-bérlet ára felnőtteknek 50, nyugdíjasoknak és vidékieknek 40 lej, míg a Boér Géza ifjúsági bérlet és a Toldi támogatói bérlet ára szintén 40 lej. A színház továbbra is kínál mecénásbérletet, ez 400 lejt kóstál.



2014. október 8.