Az elmúlt időszakban a civilek részéről számos bírálat érte a kézdivásárhelyi Székely Kutya Klubot (SZKK), legutóbb az egyik internetes lap fórumán is szóba került a szervezet, és olyan kritikus is akadt, aki mondhatni számon kérte Bokor Tibor polgármestert, hogy miért és milyen törvény alapján kötött szerződést az állatvédőkkel.

 

Forró Bélát, az SZKK elnökét kértük fel, hogy adjon választ a fenti kérdésekre.

 

– A Székely Kutya Klub 2013. szeptember 9-én, a 2001/155-ös törvény alapján kötött együttműködési szerződést az önkormányzattal, melynek értelmében a polgármesteri hivatal 15 lejt fizet a kutyák befogásáért, szállításáért, 5 lejt a kutyakölykökért, míg az ebek gondozására –a létszámtól függetlenül – 8 lejt ad a klubnak naponta – részletezte Forró Béla. – Mindez csak a költségeket fedezi, az SZKK-tagok továbbra is önkéntesen végzik a munkát, tehát nem kapnak fizetést.

 

A kutyamenhely létesítése is jól halad, tudtuk meg a klub elnökétől, elkészült a 200 négyzetméteres orvosi rendelő is. Az építkezési anyagokra Kovács Etele, a Benji Állatvédő Egyesület elnöke szerzett támogatást, az SZKK tagjai építették fel, a villanyt az önkormányzat vezettette be. A ketrecekhez az önkormányzat biztosította az anyagot, és a klubtagok készítették el azokat.

 

A másik kérdés, ami sokakat foglalkoztat az, hogyha már létezik SZKK, miért nem fognak be minden, a város területén látható kóbor kutyát? Forró szerint egyszerű a magyarázat, mivel a menhely még nincs kész (csak az ideiglenes telep működik), ezért fontossági sorrendben gyűjtik be az ebeket, vagyis először a lakosságra veszélyt jelentő, agresszív kutyákat fogják be, majd az anyakutyákat és kutyakölyköket.

 

Forrás: Székely Hírmondó

 


2014. április 7.