Soha nem látott élményben volt részük a kézdivásárhelyieknek a hétvégén, szombaton és vasárnap ugyanis a nemrég elkészült műjégpályán hozták tető alá a műkorcsolyázók Román-kupáját. A kupaviadal minden korosztálynak szólt, az apró reménységektől a felnőttekig összesen 13 klub 61 versenyzője siklott a jégen ez alkalommal, látványos ugrásokat, forgásokat és lépéssorokat bemutatva, a közönség nagy örömére. A KSE korcsolyaszakosztálya még nem szállt versenybe, de bemutatkozott a szakmának.

 

A műkorcsolya Román-kupát 7. alkalommal szervezte meg a Román Korcsolya-szövetség, amelynek vezetőjét, Adrian Ciobanut lenyűgözték a kézdivásárhelyi körülmények.

 

– Szeretnék gratulálni ehhez a csodálatos létesítményhez, amely nemcsak funkcionalitásában, hanem szépségében is kiemelkedik a romániai műjégpályák közül, és higgyék el nekem, mivel én sokfelé megfordultam, és nagyon sok műjégpályát láttam már. A műkorcsolya-csapathoz is gratulálok, annál is inkább, mivel ez egy költséges sportág, egy bizonyos szintig a szülőkre és a klubokra hárulnak ezek a költségek, a szövetség csak a legjobbakat tudja támogatni, akik Európa- vagy világbajnokságokra jutnak el – fejtette ki az elnök.

 

Adrian Ciobanu azt is elárulta, hogy pár hét múlva, február 15–18. között ugyancsak a céhes városban rendezik a nemzetközi Olympic Hopes nevet viselő utánpótlás versenyt, amely egyben az ifjúságiak országos bajnoksága is lesz, ahol megállapítják, ki képviseli Romániát a junior világbajnokságon. Az elnök ráirányította a figyelmet arra is, hogy csíkszeredai mintára a rövidpályás gyorskorcsolyát is meglehetne honosítani Kézdivásárhelyen, sajnos, megfelelő pálya híján a sportág „atyjának” számító gyorskorcsolya-versenyeket kénytelenek Németországban lebonyolítani. A görkorcsolya is a szövetség égisze alá tartozik, mint tudjuk, a kézdi szakosztálynak immár ebben is van némi tapasztalata. Ciobanu óva intette a kézdieket attól, hogy kövessék Csíkszereda és Brassó példáját, ahol a jégkorong élvez elsőbbséget, és a műkorcsolya háttérbe szorul.

 

A vasárnap zárult Európa-bajnokságon mindössze egy versenyző képviselte Romániát, Julia Sauter viszont nem jutott döntőbe a hölgyek között. Ciobanu a sikertelenség okát az anyagiak és a megfelelő elhivatottság hiányában látja, szerinte nehéz olyan sportolókat találni, akik mindent alárendelnek a siker érdekében, és napi öt edzés­sel, külföldi edzőtáborokban töltik idejük nagy részét. A jelenség súlyosságát jelzi, hogy a februári, pjongcsangi téli olimpián először nem indul romániai korcsolyázó…

 

A Román-kupán helyi versenyzőknek nem szoríthattunk, viszont egy bemutató keretében jégre léptek Petra Knezevic Kolarevic edző tanítványai, akik az országban egyedülálló szinkronkorcsolyában jeleskednek.

 

– Nagyszerű alkalom volt ez a városnak és a gyerekeknek, hogy élőben is lássák, milyen szinten tart a romániai korcsolyázás, újdonság volt számukra, mert ilyet eddig csak tévében láttak. Ugyanakkor remek lehetőség volt számunkra, hogy megmutassuk magunkat a szakmának, meghívást is kaptunk az országos bajnokságra, ahol a szinkroncsapatunkkal, illetve négy korcsolyázóval fogunk részt venni. A szövetség támogatását élvezzük, de a csíkszeredai és a bukaresti edzők is felajánlották segítségüket. Egyelőre a szinkronra és az egyénire koncentrálunk, de reménykedem, hogy idővel párosokkal is foglalkozhatom, ehhez fiúkra is szükségünk lesz – fogalmazott Petra Knezevic Kolarevic.

 

Forrás: Bartha Zsófia, Székely Hírmondó


2018. január 22.