Az elmúlt napokban nagy port kavart Kézdivásárhelyen a műkorcsolya-oktatással foglalkozó Petra Knezevic Kolarevic némely kijelentése, amelyre tegnap sajtótájékoztató keretében reagált Bokor Tibor polgármester és Máthé Zsolt, a HC Bikák jégkorongklub vezetője. Az elhangzottakból kitűnt, senki sem szeretné ellehetetleníteni a szakág működését, sőt, lehetőségeikhez mérten támogatnák azt, viszont a városvezetésnek tekintetbe kell vennie a műjégpálya fenntartásának magas költségeit is.

 

„A céhes városi jégpálya felépítése 13 évbe került, több polgármester és politikus munkája kellett ahhoz, hogy a 25 millió lejes beruházás elkészüljön, és minél többen tudják használni” – fogalmazott Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, aki szerint a városvezetés kötelessége, hogy megbecsülje ezt a befektetést, és ne két-három hónapig, hanem lehetőleg hosszú évtizedeken keresztül működtesse azt.

 

Bokor kifejtette, hogy a műjégpálya átadása előtt egyeztettek a csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi városvezetéssel és az ottani műjégpályák működtetőivel, ennek alapján állapították meg a később tanácshatározat alapján elfogadott pályabért. A Román Korcsolya-szövetség elnökének, Adrian Ciobanu azon állítólagos kijelentését is cáfolta, mely szerint a műkorcsolyázók „sehol sem fizetnek a jéghasználatért”, a szövetség elnöke elhatárolódott ettől a kijelentéstől.

 

– Jelen pillanatban nem tudok számadatokkal szolgálni, legalább félév kell ahhoz, hogy számadást készítsünk a bevételekről és kiadásokról, de addig, amíg nekünk sem adják ingyen a villanyáramot, a gázt, addig, amíg az ott dolgozókat ki kell fizetni, addig mi sem adhatjuk bérmentesen ezt a szolgáltatást – jelentette ki az elöljáró, majd számokkal is alátámasztotta a környékbeli műjégpályák bérlési lehetőségeit.

 

Az 1974-ben épült csíkszeredai műjégpálya a sportminisztérium tulajdonában áll, így minden működtetési költség azt terheli. A csíkszeredai sportiskola fizeti a pályahasználati díjat – a tanügyminisztériumon keresztül –, a sportiskolán kívüliek 200–250 lej órabért fizetnek. Brassóban óránként 400 lej a bér, a Korona SE-hez tartozó sportolóknak ez az összeg 300 lej, a szülők havi 100 lej hozzájárulást fizetnek, a különbséget a klub állja. Karcfalván a sportolók 50 lejt fizetnek a sportklubnak, a jégpálya bérlési díja 200 lej, a különbséget a közbirtokosság egészíti ki. Gyergyóban a sportiskola költségeit szintén a minisztérium állja, ezen kívül a szülők 80 lejt fizetnek havonta.

 

– Sehol sem ingyenes a jéghasználat, támogatókat kell keresni. Az önkormányzat eddig is támogatta, és lehetőségeihez mérten ezután is fogja a sportot, viszont tekintetbe kell vennünk, hogy költségvetési szempontból mind a helyi, mind a megyei önkormányzat számára nagyon nehéz év lesz a 2018-as. Mi elsősorban arra kell koncentráljunk, hogy fenntartsuk ezeket a létesítményeket, és magas színvonalon működtessük. A megnyitásától eltelt első hónapban több mint 30 ezer jegyet adtak el – közölte Bokor Tibor, aki szerint a jövőben módosíthatnak az árakon, azonban csak miután kézhez kapták a költségvetési elemzést.

 

A Korisuli-programmal kapcsolatosan, amelynek keretében több mint 800 gyerek korcsolyázik hetente, a városvezető megjegyezte, önkormányzati támogatással működik, a gyerekek által befizetett összeget (3 lej alkalmanként) az oktatók fizetésére fordítják.

 

Máthé Zsolt úgy fogalmazott, próbáltak megoldást találni a műkorcsolyázók gondjára, azonban nem sikerült kompromisszumra jutniuk az edzőnővel, és azt is megemlítette, hogy a szakosztály hivatalosan nincs is bejegyezve.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartha Zsófia


2018. február 8.