A világ leggyorsabb sportágaként emlegetett jégkorongnak számos tehetséges követője akad Kézdivásárhelyen. Márton Sándor utánpótlás-nevelő tevékenységének köszönhetően több felfedezettje a válogatottságig jutott, illetve vannak, akik számára ez a sportág mára megélhetési lehetőséget jelent.

 

A Brassói Koronával pár éve kötött megállapodás előnyös feltételekhez juttatta a céhes városbelieket. Móré Szabolcs, Fetés Róbert és Fetés Norbert, valamint Gajdó Balázs Kézdivásárhelyen ismerkedett meg a sportág alapjaival, jelenleg a Brassói Korona U18-as és U20-as csapatában alkotnak közös frontot, de már a válogatottban is számolnak velük.

 

A kapus Móré Szabolcs viszonylag későn, 2010 telén kezdett el hokizni egyik barátja biztatására. Egy évig játékosként karcolta a jeget, majd egy véletlen folytán kötött ki a kapuban, ugyanis azon a poszton akadtak hiányosságok a csapatban. A többiek javasolták, bevált, és azóta is eredményesen véd.

 

– Egyáltalán nem hálátlan feladat kapusnak lenni, nem a gólütés a lényeg, hanem az, hogy segíts a csapatodon úgy, ahogy tudsz. Nem csak a góllövés ad elégtételt, hanem az is, ha kivéded a komoly helyzeteket – fogalmaz a 17 éves tehetség.

 

A szintén 17 esztendős Fetés testvérek a szakosztály indulásakor csatlakoztak a Bikákhoz – akkoriban még Csíkszeredába jártak e­dzeni –, elsőosztályos koruk óta jégkorongoznak, mindketten csatár poszton. Szeretik a sportág keménységét, és kiemelik, nagyobb elégtételt jelent, ha egy erős ellenféllel szemben tudnak betalálni.

 

A 16 éves Gajdó Balázs is elsőosztályos korában ragadott először ütőt, azóta is támadóként veszélyezteti az ellenfelek kapuit.

 

– Annyira a mindennapjaim részévé vált a jégkorong, hogy nem is tudnám elképzelni az életemet nélküle. Sok gólt ütünk, ez a legjobb benne. Nagyon jó lenne bekerülni a nagycsapatba, de ha a világbajnokságon szerepelhetnék, már az is azt jelentené, hogy volt értelme az eddigi munkának – mondja Balázs, és erre a többiek is egyetértően bólogatnak.

 

Abban is egyetértenek, hogy sok lemondással jár ez az életforma, nagyon sok szabadidejüket felveszik a napi rendszeres edzések. Meccsek előtt mindig zenehallgatással készülnek a rájuk váró feladatra, de azt is hangoztatják, a jó teljesítmény – mint minden más egyéb – a fejben dől el.

 

Az U18-as bajnokságban második helyről jutottak be a fináléba, ahol két győztes mérkőzésig küzdenek meg Csíkszeredával az elsőségért. Az első összecsapást ma 16.30-tól vívják Brassóban, majd szombaton ugyanebben az órában Csíkszeredában is megmérkőznek egymással. Ha szükség lesz még egy harmadik találkozóra, azt vasárnap rendezik.

 

Az U18-as válogatottal nemrég Magyarországon edzőtáboroztak, a márciusi, szerbiai világbajnokságra készülnek.

 

– Nagy öröm számunkra, hogy Fetés Róbert, Móré Szabolcs és Gajdó Balázs bekerültek az U18-as válogatottba, és valószínűleg ott lesznek a vb-n. Büszke vagyok arra, hogy minden korosztályból kikerül legalább egy válogatott egy ilyen kicsi városból, mint Kézdivásárhely, ilyen kevés jégen töltött idővel – fejtette ki Márton Sándor edző.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartha Zsófia


2015. február 19.