A kézdivásárhelyi műjégpálya átadásának köszönhetően újra nagy az érdeklődés a jégsportok iránt Kézdivásárhelyen. A műkorcsolya oktatás hetek óta beindult, január 23-án pedig az általános iskolás gyermekek is elkezdhették elsajátítani a szakszerű korcsolyázást. A Korisuli program fontos eleme, hogy szakemberek segítségével zajlik és benne van a tantervben, tehát a gyerekek az iskolai program keretében vesznek részt rajta.

 

Sajtótájékoztató keretében számoltak be a kedden elindult programról Bokor Tibor polgármester, Beján András iskolaigazgató, Máthé Zsolt, a HC Bikák jégkorong csapat elnöke, valamint Petra Kolarevic edző. Abban mind egyet értettek, hogy a program elsősorban a gyerekek mozgás iránti vágyát és sport iránti szeretetét hivatott erősíteni, ugyanakkor fontos szempont az utánpótlás-nevelés is. „Ezek a gyerekek megtanulnak az előírások szerint korcsolyázni, ami nagyon fontos a továbbiakra nézve is, hiszen a megszerzett tudással bármit tudnak majd kezdeni: műkorcsolyázni, hokizni, balettkorcsolyázni, amit szívük kíván” – mondta Petra Kolarevic, aki két évig Belgrádban a szerb nemzeti korcsolyaválogatott segédedzője volt, nem mellesleg, országos balettkorcsolya bajnok hazájában.

 

A Korisuli program ötlete jónéhány hónapja megfogalmazódott, majd az iskolaigazgatókkal és szakemberekkel egyeztetve dolgozták ki ennek stratégiáját – tájékoztatott Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere. „Leosztott program szerint, négy edző folyamatosan fog foglalkozni a gyerekekkel. Ha a projekt jól halad, több mint 800 gyereket sikerül megtanítani szakszerűen korcsolyázni” – emelte ki. Az elöljáró szerint fontos az is, hogy a gyerekeket sportra és mozgásra neveljük, hogy minél többet legyenek jégpályán, focipályán, vagy bármilyen sportpályán. Bokor hozzátette: ha a környező falvak iskolaigazgatói is bekapcsolódnának a programba, megteremtik ennek lehetőségét.

 

Máthé Zsolt, a HC Bikák jégkorong csapat elnöke kiemelte: mivel a műjégpálya jól felszerelt, lehetőség nyílik külön öltözőket biztosítani a gyermekeknek, így ha két csoport érkezik is könnyedén tudják kezelni a helyzetet. Petra Kolarevic munkáját még három edző segíti: a fiatal, tehetséges hokisták, Fetés Róbert, Fetés Norbert és Tóth Botond is bekapcsolódik az oktatásba, akik egyébként a Hokisuli programból is kiveszik részüket. „Nagyon fontos, hogy helybéli emberekkel, saját sportolóinkkal tudtuk tető alá hozni ezt a tevékenységet. Jól beindult, a tanítók, szülök mellénk álltak, ami a sikerességhez elengedhetetlen” – tette hozzá. Máthé azt is kiemelte, hogy arra fognak törekedni, hogy az összes gyereknek megfelelő felszerelése legyen a jégsporthoz.

 

Bejan András iskolaigazgató a többi intézményvezetőt is képviselve úgy fogalmazott: amikor felmerült a Korisuli ötlete, habozás nélkül álltak a kezdeményezés mellé, és a lehető leghamarabb tájékoztatták a szülőket erről a lehetőségről. „Már akkor világossá vált, hogy mindenki pozitívan áll hozzá, így tudott mára megvalósulni a program és a legnagyobb örömmel elindulni” – mondta Bejan.

 

Az oktatók külön foglalkoznak azokkal a gyerekekkel, akiknek először jár korcsolya a lábán, és külön azokkal, akik már tudnak korcsolyázni. A program 0-IV. osztályosoknak szól és nem kötelező, a szülő eldöntheti, hogy járatja gyerekét vagy sem.



2018. január 23.