La sfârșitul săptămânii cei din Târgu Secuiesc au avut parte de o revelație nemaivăzută până acum, deoarece sâmbătă și duminică, pe piața de patinaj artistic recent terminată, au adus sub acoperiș Cupa Română a Patinatorilor Artistici. Lupta pentru cupă s-a adresat fiecărei categorii de vârstă, de la micile speranțe până la adulți, de această dată 61 de concurenți ai 13 cluburi au alunecat pe gheață, prezentând sărituri spectaculoase, piruete și rânduri de pași spre marea bucurie a publicului. Clasa de  patinaj artistic a KSE încă n-a intrat în concurs, însă s-a prezentat celor de specialitate.

 

Cupa Română a Patinajului Artistic a fost organizată cu a 7-a ocazie de către Asociația Română de Patinaj, pe al cărei conducător, pe Adrian Ciobanu, l-au impresionat împrejurările din Târgu Secuiesc.

 

– Doresc să vă felicit pentru acest așezământ minunat, care se distinge dintre pistele de  patinaj artistic din România nu doar prin funcționalitatea ei, ci și prin frumusețe și credeți-mă, că deoarece am fost în mai multe locuri și am văzut deja foarte multe piste de patinaj artistic. Vă felicit și pentru echipa de patinaj artistic, și pentru faptul că aceasta este o ramură sportivă costisitoare, până la un nivel oarecare aceste cheltuieli le revin părinților și cluburilor, asociația îi poate sprijini doar pe cei mai buni, pe cei care ajung la Campionatele Europene și Mondiale – a spus președintele.

 

Adrian Ciobanu ne-a mai dezvăluit că peste câteva săptămâni, între 15–18 februarie în orașul breslelor va fi organizat concursul de rezerve care poartă denumirea de Olympic Hopes Internațional, care va fi în același timp și campionatul național de tineret, unde se va stabili cine va reprezenta România la campionatul mondial de juniori. Președintele a mai atras atenția și asupra faptului că la Târgu Secuiesc s-ar putea introduce  și patinajul-viteză de pistă scurtă, din păcate, din lipsei unei piste corespunzătoare sunt nevoiți să desfășoare concursurile de patinaj-viteză, considerat „părintele“ acestei ramuri sportive, în Germania. Și patinajul pe roți aparține tot acestei asociații, după cum știm, secția din Târgu Secuiesc are deja și în acesta ceva experiență. Ciobanu i-a avertizat pe cei din Târgu Secuiesc să nu urmeze exemplul din Miercurea-Ciuc și Brașov, unde hocheiul beneficiază întâietate, iar patinajul artistic se află pe planul al doilea.

 

La Campionatul European încheiat duminică doar un singur concurent a reprezentat România, însă Julia Sauter n-a ajuns în finala dintre doamne. Ciobanu vede cauza insuccesului în  lipsa vocației potrivite și a celor materiale, după părerea lui greu pot fi găsiți sportivi care subordonează totul în interesul succesului și cu cinci antrenamente zilnic își petrec cea mai mare parte a timpului în tabere de antrenament din străinătate.  Gravitatea fenomenului o indică faptul că la olimpiada de iarnă din februarie pentru prima oară nu pornește patinator din România.

 

La Cupa Română nu putem susține concurenți locali, însă, în cadrul unei prezentări, au pășit pe gheață elevii antrenorului Petra Knezevic Kolarevic, care excelează în singurul patinaj de sincron din țară.

 

– A fost o ocazie deosebită pentru orașe și pentru copii ca să vadă și în viu la ce nivel se află patinajul din România, a fost pentru ei o noutate, pentru că așa ceva n-au văzut până acum doar la televizor. Totodată a fost o deosebită posibilitate pentru noi ca să ne arătăm profesiei, am și primit invitație la campionatul național, la care vom participa cu echipa noastră de sincron, respectiv cu patru patinatori. Beneficiem de sprijinul asociației, dar și-au oferit sprijinul și antrenorii din Miercurea Ciuc și din București. Deocamdată ne concentrăm pe sincron și pe individual, dar sper că, cu timpul, mă voi ocupa și cu perechi, pentru asta vom avea nevoie și de băieți – a formulat Petra Knezevic Kolarevic.

 

Sursă: Bartha Zsófia, Székely Hírmondó


22 ianuarie 2018