În septembrie au fost publicate spre închiriere de către Primărie halele aflate în parcurile industriale din Târgu Secuiesc, respectiv terenurile corespunzătoare pentru investițiile  verzi. Se găsesc într-un număr destul de frumos cei care se prezintă, totodată câteva hale și terenuri de închiriat își așteaptă încă investitorul.

 

La Târgu Secuiesc există chiar și două parcuri industriale, deși mai înainte s-a formulat că atâtea ar putea fi poate și multe pentru un oraș de o asemenea mărime. Una se află pe terenul de odinioară al întreprinderii de exploatare și de transport (IFET), cealaltă pe locul stației de decantare, aflate pe strada înspre Catalina, a fostei fabrici de amidon.

 

Teritoriul lui IFET a fost cumpărat destul de scump de către oraș, pe când cel de-al doilea a ajuns ca donație (în acest caz nu trebuie să ne gândim la mărinimie, căci neutralizarea stației de deșeuri a costat o mulțime de bani europeni – red.). Pe cele două terenuri parcurile industriale au luat naștere mulțumită proiectelor, UE a virat banii cu condiția să fie înființate noi locuri de muncă, iar azi asta se conturează deja foarte frumos.

 

În parcul industrial numărul 1 (IFET) se mută într-o hală de 841 de metri pătrați întreprinderea cu capital german Kunstoff Technologie Franken. Contractul a fost semnat de Primărie, firma se ocupă îndeosebi de asamblarea pieselor auto ușoare (în mare parte din material plastic), în viitor va aduce mașini de turnare prin injecție, iar piesele intenționează să le fabrice la Târgu Secuiesc.

 

O altă firmă, Gyronergy ar închiria o hală de 1594 de metri pătrați, întreprinderea funcționează cu capital român-maghiar-austriac și este transportatorul unei întreprinderi din Budapesta. Fabrică, la comandă, pe baza unei documentații tehnice, piese de metal de mărime mică și mare, în număr mic de bucăți, din materialul de bază pe care-l dorește clientul, în special cu freze CNC și cu mașini de prelucrare a metalului. Contractul cu firma se află înainte de semnare.

 

O altă firmă, Kézdi Lacto Coop va închiria o hală de 1594 de metri pătrați, în cooperativă este interesată alianța între Asocierea Dintre Comunitățile Agrosic, Asociația Crescătorilor de Bovine din Ojdula și șapte producători de lapte din trei Scaune de Sus, scopul lor este fabricarea produselor de lapte pentru consumație zilnică, precum și a celor folosibile în industria alimentară; și în acest caz așteaptă pentru semnare. Tot în acest parc, într-o hală de 1491 m2 se mută Laser DT din Târgu Secuiesc, care fabrică piese pentru industria de ambalare, auto, de prelucrare a pieii și a materialului plastic, totodată confecționează matrice pentru prelucrarea plăcilor de metal; contractul este semnat.

 

Alte firme au închiriat teren pentru construcție, astfel firma Golden Track înregistrată în Miercurea Ciuc cu proprietate în Târgu Secuiesc, ar dori să construiască un service auto, iar firma Print and Design Office ar dori să-și lărgească activitatea de industrie tipografică cu construirea unei suprafețe industriale. În acest parc industrial stă la dispoziție un teren industrializat de circa 3 hectare pentru investitorii care intenționează să construiască o hală.

 

În parcul industrial aflat pe drumul spre Catalina, într-o hală cu structură de metal de 836 m2, Eurosteell din Târgu Secuiesc va executa galvanizarea electronică a metalelor, galvanizarea decorativă, prelucrarea metalului și ambalarea produselor industriale. În acest parc industrial este încă de închiriat o hală cu o suprafață de 332 m2, reabilitată și un teren industrializat de 2,5 ha pentru investitorii care intenționează să construiască.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


7 decembrie 2016