La ședința ordinară din septembrie, Consiliul Local din Târgu Secuiesc a aprobat mai multe puncte de pe ordinea de zi care vizează dezvoltarea orașului, îmbunătățirea imaginii sale totale. Printre cele optsprezece puncte au figurat modificarea bugetului, aprobarea regulamentelor de organizare și de funcționare și modificarea taxelor de călătorie utilizate de către taximetriști. Documentațiile care așteaptă pentru votare prescriu reabilitarea străzii Bem József, a centrului orașului și a pieței de legume.

 

La prim moment al ședinței de consiliu din septembrie a trebuit a fi ales un nou conducător de ședințe, după ce mandatul de trei luni al consilierului Szabó Vincze Árpád a expirat. Sarcina va fi îndeplinită timp de trei luni de către Dr. Kelemen András. Ținându-se cont de faptul că la ședința de consiliu au participat și reprezentanții firmei West Taxi, conducătorul de ședință a propus să înceapă ședința cu acel punct de pe ordinea de zi. Proiectul de hotărâre a fost înaintat de către consilierul Kiss Levente Csaba, care a subliniat: tarifele stabilite înainte cu zece ani nu pot fi susținute, căci de atunci au crescut prețurile la toate, au fost mărite și salariile, astfel vechea taxare nu acoperă cheltuielile asociațiilor de taxi. Taximetriștii au cerut inițial mărirea la 4.5 lei,  corifeii orașului au hotărât un plafon de 3.5 lei, cu care reprezentanții asociației de taxi au fost de acord. Taxa călătoriei cu taxiul din ianuarie 2019 ar crește deocamdată cu 20 de bani, măsura măririi a fost hotărâtă pentru zece ani. Primarul Bokor Tibor s-a referit la faptul că la primărie au sosit mai multe plângeri, potrivit cărora taximetriștii nu acceptă transporturi mai scurte, și sunt avantajați cei care călătoresc în satele înconjurătoare. Edilul a solicitat rezolvarea acestei probleme, altfel va fi nevoit să dea aprobare pentru funcționarea mai multor asociații de taxi. Bene Szabolcs, proprietarul firmei West Taxi a argumentat cu faptul că nici vehiculele sale nu funcționează cu capacitate maximă, căci e din ce în ce mai greu de găsit forță de muncă. Edilul a subliniat că majorarea votată însă va rezolva și această problemă, căci astfel pot fi mărite salariile.  

 

Legat de modificarea bugetului local, Bokor Tibor a relatat: Târgu Secuiesc se află printre acele puține localități, de la care, la rectificarea bugetară nu s-a luat, ci s-a dat, astfel bugetul orașului a crescut cu 1,2 milioane de lei. Pentru investiții nu pot cheltui atât, cât ar dori, dar lucrările planificate mai devreme continuă și pe mai departe și – printre altele  –  în buget figurează ca nouă investiție planul de reînnoire a bazinului de înot, a cărei valoare este 210.000 de lei (actualizarea proiectelor va fi gata în prima parte a lunii noiembrie). Primarul a subliniat: această investiție figurează deja pe lista Agenției de Dezvoltare, trebuie depus doar proiectul actualizat și să spere, că lucrarea să demareze cât mai curând.

 

Până la 8 octombrie pot fi predate noile proiecte pentru programul PNDL, aici încap transformarea totală a pieței de legume și construirea halei (plan 80.000 de lei, valoare totală 3.290.000 de lei), aranjarea centrului (plan 100.000 de lei, valoare totală 12.663.000 de lei), precum și modernizarea totală a celei de-a doua părți a străzii Bem (reparația străzii, reînnoirea ieșirilor, șanțurilor și a sistemului de apă și de canalizare – plan 180.000 de lei, valoare totală 12.251.000 de lei).

 

Printre punctele de pe ordinea de zi a fost votat acel ordin al primăriei, care vizează întărirea lui Mézesdomb. Bokor a informat, că după ploile mari din iulie Mézesdomb a pornit la vale și deoarece rezolvarea problemei este arzătoare, au fost ceruți bani de la guvernare. Guvernul a alocat 980.000 de lei, momentan există probleme cu proiectanții și cu constructorii, căci nimeni nu acceptă cu plăcere lucrarea.

 

În următoarele puncte a fost aprobat bilanțul orașului Târgu Secuiesc pe al doilea trimestru, s-a votat despre vânzarea materialului lemnos care provine din pădurea orașului, precum și despre prețul de valorificare, a fost aprobat regulamentul de organizare și de funcționare după normele noilor legi și dispoziții al Consiliului Local și al Primăriei. Pe lângă asta, a fost modificată hotărârea de consiliu 2018/44 referitor la structura  organizatorică, care prescrie modificarea unui post. Acest lucru a fost necesar deoarece, pentru ca creșa să poată porni cu două grupe (pentru asta ar fi solicitare), e nevoie de o nouă dădacă.  A fost modificat și structura organizatorică a Spitalului Municipal, orașul ar avea nevoie de un endocrinolog, a subliniat Dr. Kelemen András, acum însă există șansă, ar veni aici și doi medici, dar pentru asta a trebuit lărgită structura organizatorică.

 

După asta primarul Bokor Tibor a cerut aprobare de principiu pentru un transfer de imobil. Ar schimba într-o locuință de bloc locuința nelocuibilă a familiei cu cinci copii, care necesită sprijin social, și care locuiește în Curtea nr. 13. Bokor  Tibor a subliniat: asta e doar o părere, dacă corifeii sunt de acord, locuința mai poate fi valorificată, și doar după asta poate fi efectuat schimbul, dacă vrea și familia.

 

În final au mai figurat pe masa aleșilor patru puncte de pe ordinea de zi: au fost votate numirea reprezentanților Consiliului Local în consiliul de conducere al instituțiilor de învățământ, dosarul cadastral referitor la comasarea terenurilor din strada Arany János, planul de urbanizare, respectiv au aprobat sancțiunea  disciplinară de o lună a consilierului Dr. Kelemen András.


28 septembrie 2018