La a 60-a aniversare a războiului și luptei pentru libertate de la 1956 la Târgu Secuiesc au comemorat cu o serie de manifestări de o zi.

 

Înainte de masă în biserica reformată s-a desfășurat o slujbă festivă, la care elevii Colegiului Reformat au prezentat un program cuvenit ocaziei. Comemorarea a continuat în cimitirul reformat la monumentul de lemn inaugurat în 1994 în memoria victimelor procesului de vitrină Szoboszlai, unde fideli tradițiilor de mai mulți ani, elevii Colegiului Reformat și-au exprimat pietatea în fața memoriei eroilor de la 1956 cu un program de sărbătoare.

 

La comemorare preotul reformat Beder Imre a citit fragmente din volumul cu titlul Carte ești și tu! al preotului reformat pensionat Makay Botond, apoi Mike Bernadett, eleva absolventă a școlii, a evocat evenimentele de acum șaizeci de ani, lupta puștilor din Budapesta, care și-au dat viața pentru libertate. După asta, trei elevi ai Colegiului Reformat au recitat poezii din programul festiv prezentat în biserică, apoi a cântat Fórizs Barbara, cu acompaniamentul la chitară al preotului Ruszka Sándor. Serbarea din cimitir s-a încheiat cu intonarea imnului maghiar, cu depunerea de coroane de flori și cu aprinderea de lumânări. Elevii școlii au format din lumânări numărul de an ’56.

 

Ca semn al faptului că în izbucnirea revoluției tinerii au jucat rolul-cheie, la Târgu Secuiesc rolul principal a fost și după-masă al elevilor, al tinerilor. În cinstea aniversării a 50 de ani elevii liceeni ai orașului au defilat cu torțe în piața Gábor Áron, apoi a urmat programul de gală comemorativ în sala de teatru a Casei de Cultură Vigadó.

 

Din Casa de Cultură Vigadó participanții au defilat în fața monumentului Eroilor cu făclii în mână: programul cultural a fost colorat, pe lângă cântece și recitări, și de montaj video, pe care l-au realizat colaboratorii Asociației CsomóPont și ai Studioului KreaKids. Comemorarea s-a încheiat cu intonarea imnurilor noastre și cu depunerea de coroane de flori.

 

Sursă: Iochom István, Háromszék



31 octombrie 2016