În mai multe școli din Târgu Secuiesc au ales ca preocupare în plus școala-patinaj, și deși a născut păreri diferite în cadrul cadrelor didactice, foarte mulți copii abia așteaptă să se dedice acestui sport de iarnă. Pentru ei este o veste bună, dacă totul merge bine, chiar astăzi va fi branșat primul transformator, apoi pe rând toate instalațiile.

 

–  Dacă nu va apărea un obstacol de neprevăzut, chiar astăzi va fi pusă în funcțiune, stația de transformatoare la patinoarul din Târgu Secuiesc – ne-a informat la întâmpinarea noastră administratorul public al orașului Antal Emőke. – Asta înseamnă că pe teren pot fi pornite cu capacitate maximă instalațiile, chiar și congelatorul de gheață. Potrivit normelor tehnice, acesta trebuie să funcționeze „în gol” pe parcursul a 48 de ore, adică trebuie să funcționeze fără nicio încărcare, după trecerea acestui termen de două zile vor putea fi conectate la el diferitele mașini: sistemele de congelare și de răcire, aprovizionarea cu curent etc. După punerea în funcțiune la o capacitate maximă poate urma proba de funcționare, pasul următor este predarea tehnică oficială, adică îl va lua și oficial în administrare Primăria de la Fondul Național de Investiții (CNI), din Târgu Secuiesc, ca proprietar, ca uzufructuar – a precizat.

 

O temă  „veșnic veche” în Târgu Secuiesc din perioada anterioară este starea străzii Gării, în legătură cu care managerul orașului a relatat: „Și pentru noi este la fel de neplăcută această situație neprielnică, precum și pentru locuitori. Este cunoscut de toți, că în anul trecut din cauza falimentului firmei executante, a Conforestului, a încetat contractul încheiat cu acesta, iar primăria a rămas într-o situație neputincioasă. În prezent se desfășoară licitația pentru străzile Gării și Molnár Józsiás, întrucât nimeni nu va contesta rezultatul licitației, sperăm că vom putea încheia și un nou contract până la sfârșitul lui octombrie și că, întrucât și vremea ne permite, încă și în anul acesta se va putea lucra pe sectoarele amintite. Lucrări de fundație oricum se pot încă face, pentru asta se află la dispoziție un oarecare fond material, din bugetul de stat, din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) avem un contract de finanțare, ceea ce va expira la sfârșitul anului viitor.”

 

Sunt într-o situație asemănătoare și finanțare străzile 1 Mai și Abatorului, unde se desfășoară încă lucrările, termenul prevăzut pentru terminare este toamna anului viitor. Și aici s-a ajuns în situația în care în anul trecut una din firmele ofertante a contestat de patru ori decizia, din cauza asta s-a ajuns la tribunal. O altă problemă o constituie în cazul străzii Abatorului nivelul ridicat al apei subterane: trebuie găsite rezolvări în plus, deoarece studiul geologic preliminar nu a depistat această stare. Atunci a ieșit la iveală această situație, când lucrarea a înaintat de la strada 1 Mai înspre strada Abatorului, deci trebuie găsită o altă rezolvare tehnică pentru realizarea fundației.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Farkas Imola



4 octombrie 2017